Ne aşteaptă o nouă recesiune globală? Ce spun economiştii care au anticipat-o pe cea din 2008

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După declanşarea crizei în septembrie 2008 în SUA, decidenţii politici din România dădeau asigurări că vom fi feriţi de efectele colapsului pieţelor financiare internaţionale. În realitate, sub spectrul intrării în colaps au fost luate măsuri disperate: tăierea salariilor bugetarilor cu 25% în 2010 şi creşterea TVA-ului la 24%.

În România, a urmat un program dur de austeritate, care a redus consumul şi implicit nivelul de trai al populaţiei. Efectele acelei crize nu au fost eliminate nici până în prezent, ca de exemplu creditele neperformante care nu au fost resorbite în întregime nici până-n prezent.

Înainte de spargerea bulei creditelor subprime din SUA, au fost fost mai multe voci care au atras atenţia asupra acumulării unor tensiuni în sistemul financiar occidental. Ce spun aceşti analişti acum, când bursele, atât din statele dezvoltate cât şi din cele emergente au avut cele mai proaste performanţe de început de an?

Părerile diferă asupra cauzelor şi amplititudinii fenomenului de scădere a pieţelor, care deocamdată poate fi încadrat ca o corecţie a pieţelor sau mai rău, un început de criză financiară. Însă toţi sunt de părere că situaţia economiei mondiale se poate deteriora mai mult ca în 2008-2009, în absenţa unor măsuri politice hotărâte din partea băncilor şi a guvernelor.

Citeşte şi: Adevărul Live Financiar: Se apropie o nouă recesiune? Cum se văd crizele globale prin ochii marilor transportatori

„Nu cred că se va repeta o criză ca cea din 2008”

Profesorul Nouriel Roubini, profesor de economie la Universityatea New York, este de un optimism moderat: „Nu mă aştept la o recesiune globală sau o criză financiară, asemănătoare celei din 2008. Actualele turbulenţe sunt generate mai mulţi factori, în primul rând de îngrijorarea că ne-am putea confrunta cu o aterizare dură a economiei cineze, prăbuşirea pieţei de capital şi a yuanului”, a declarat, cel care a fost numit „Dr. Apocalipsă” într-un interviu pe care l-a dat la Davos publicaţiei on-line Businessinsider.

image

Video

image

În viziunea lui, China se va confrunta cu o aterizare pe teren accidentat, dar nu va fi dură. Creşterea economică pentru 2016 o estimează între 5% şi 6%. „Cei care spun că dezvoltarea economică va scădea sub 4%, greşesc. Ei nu realizează că sectorul serviciilor este în creştere mai rapidă decât producţia industrială”, argumentează el.

Roubini spune că economia SUA încetineşte, mai ales în sectorul idustrial, care este afectat pe termen scurt de preţul scăzut al petrolului, deoarece este o ţară producătoare de ţiţei. De asemenea, ieftinirea petrolului este un factor negativ pentru pieţele bursiere, din cauza ponderii mari a companiilor energetice în indicii bursieri. „Dar cel mai important nu este şocul produs de supraoferta de petrol de piaţa intrenaţională ci de reducerea cererii globale. China. Pieţele emergente. Şi îngrijorările referitoare la reducerea consumului reprezintă un semnal negativ la adresa economiei mondiale”, spune Roubini.

Referitor la Europa, Roubini spune că vechiul continent se confruntă cu o multitudine de pericole: terorism, fenomenul migrator, posibilele Grexit, Brexit, uzura datorată programelor de austeritate în statele aflate la periferia UE.

Însă, actualele corecţii de pe pieţele financiare pot degenera într-o nouă recesiune, în absenţa unor măsuri hotărâte din partea băncilor centrale şi a guvernelor ţărilor dezvoltate. „Dacă nu va exista un răspuns politic puternic, scăderile din prezent ale pieţelor financiare pot determina o recesiune de amploare”, atenţionează în final Nouriel Roubini.

„Economia globală este într-o situaţie mai rea ca în 2007”

Un alt economist de marcă, William White, fost economist-şef la Banca Reglementelor Internaţionale (BIS), în prezent ocupând tot funcţia de economist-şef, dar la OECD, organizaţia care reuneşte cele mai dezvolatte din lume, este cel mai pesimist.

El spune că situaţia economiei globale este mai rea ca în 2007. Iar băncile centrale şi-au epuizat măsurile de politică monetară prin care să sprijine creşterea economică. „Stocul de credite a continuat să crească în ultimii opt ani şi au ajuns la niveluri care ameninţă cu o catastrofă fiecare parte a lumii”, susţine el.

Efectul secundar al programelor de relaxare cantitativă şi reducerea dobânzilor promovate de băncile centrale constă în faptul că au fost cheltuiţi bani în contul unui timp viitor. Iar această foarmă de impulsionare a consumului nu poate fi susţinută la infinit.

Concluzia lui este că nu mai poate fi evitată o criză de amploare, ci doar, dacă se iau măsuri rapide, efectele ei ar putea fi limitate. În viziunea lui, criza economică va lovi toate economiile lumii prin efectul de contagiune.

„China va traversa fără îndoială o criză economică”

George Magnus a fost economist şef la banca de investiţii UBS. Din această poziţie a anticipat în 2007 colapsul sismului financiar provocat de bula creditelor subprime din SUA.  El poziţionează declanşatorul crizei viitoare în China.

El spune că sistemul bancar din China nu se va prăbuşi, cum s-a întâmplat în perioada 2008-2009 în statele occidentale, pentru simplul că este deţinut de statul chinez. Dar fără îndoială că cea de a doua economie mondială va traversa o criză de amploare. Aceasta se va traduce prin creşteri minime până la stagnare a economiei chine şi deprecierea substanţială a yuanului.

Tocmai această devalorizare accentuată a yuanului, care poate fi şi de 30% faţă de nivelul actual, va exporta deflaţia în restul economiei globale. Aceasta va afecta pieţele financiare şi va declanşa un război valutar.

Experienţa ulimelor două decenii a demonstrat că România nu este imună la crizele economice declanşate în alte părţi ale lumii. Iar efectele pot fi chiar mai rele la noi, din cauza lipsei de rezerve financiare, atât ale populaţiei, cât şi ale statului, care să atenueze impactul asupra populaţiei.

Autorităţile române ar trebui să fie mai prudente de această dată, pentru a limita efectele unei eventuale noi crize de amploare. Pentru că într-o economie globalizată, cu siguranţă nu vom fi feriţi de efectele negative: scăderea PIB, devalorizarea leului, creşterea şomajului, ceea ce se traduce prin noi scăderi ale nivelului de trai.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite