Miniştrii de finanţe din G20 vor implicarea guvernelor şi oprirea tiparniţelor de bani ale băncilor centrale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Miniştrii de finanţe ai celor mai dezvoltate 20 de economii din lume, G20, reuniţi la Shanghai, au declarat sâmbătă că este nevoie de mai mult decât rate foarte mici ale dobânzii şi de tipărirea banilor pentru a scoate economia mondială din stagnare şi au avertizat în legătură cu şocul pe care îl va transmite o eventuală ieşire a Marii Britanii din UE, relatează Reuters, preluată de News.ro.

„Refacerea globală continuă, dar rămâne inegală şi nu se ridică la nivelul ambiţiei noastre pentru o creştere economică robustă, sustenabilă şi echilibrată”, se arată în comunicatul G20, dat publicităţii la finalul reuniunii de două zile.

„Politicile monetare vor susţine în continuare activitatea economică şi vor asigura stabilitatea preţurilor, dar singură, politica monetară, nu poate duce la o creştere echilibrată”, se adaugă în text.

Christine Lagarde, directorul Fondului Monetar Internaţional, a declarat că membrii G20 vor să colaboreze şi a avertizat că, în caz contrar, există riscul ca recuperarea după criza economică să deraieze.

Nu există, însă, planuri pentru cheltuieli coordonate specifice care să stimuleze activitatea, aşa cum sperau mai mulţi investitori, după ce pieţele s-au prăbuşit la începutul lui 2016. Miniştrii de finanţe au dat, însă, asigurări în comunicat că „magnitudinea volatilităţii recente a pieţelor nu reflectă bazele economiei globale“.

Reprezentanţii marilor economii ale lumii au în continuare diviziuni în legătură cu folosirea creditării pentru a alimenta creşterea economică, dar şi în privinţa utilizării ratelor negative ale dobânzii de referinţă de către unele bănci centrale, precum Japonia.

Germania a explicat că nu este de acord cu noi programe de stimulare economică, iar ministrul de finanţe Wolfgang Schaeuble a avertizat încă de vineri că modelul de creştere bazat pe îndatorare a ajuns a limită şi poate provoca probleme mai grave, precum asumarea unor riscuri excesive.

G20, care reuneşte economiile puternice, precum Statele Unite şi Japonia, marle economii emergente, precum China şi Brazilia, dar şi economii mai mici, precum Indonezia şi Turcia, şi-au reiterat angajamentul de a nu declanşa un război valutar, pentru a-şi favoriza firmele în faţa celoralte state.

La insistenţele oficialilor britanici prezenţi la întâlnire, subiectul "Brexit" a fost inclus pe agenda de discuţii. "Punctul nostru de vedere arată că este în interesul securităţii naţionale şi economice al Marii Britanii, al Europei şi al Statelor Unite ca Marea Britanie să rămână în Uniunea Europeană", a declarat secretarul american al Trezoreriei, Jack Lew, după discuţii.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite