Topul ţărilor din Uniunea Europeană cu cele mai mari deficite comerciale. Importurile din Franţa şi Marea Britanie depăşesc cu zeci de miliarde exporturile

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Multe ţări din Uniunea Europeană au reuşit să-şi reducă deficitul comercial, prin scăderea importurilor, însă nivelul acestora este în continuare semnificativ de mare FOTO SHUTTERSTOCK
Multe ţări din Uniunea Europeană au reuşit să-şi reducă deficitul comercial, prin scăderea importurilor, însă nivelul acestora este în continuare semnificativ de mare FOTO SHUTTERSTOCK

Deficitele comerciale din Franţa, Marea Britanie şi Grecia, adică diferenţa dintre exporturile şi importurile realizate de aceste ţări, se ridică la zeci de miliarde de euro după primele cinci luni din 2013, cele trei state ocupând primele trei locuri într-un clasament al membrelor Uniunii Europene (UE) cu balanţe comerciale negative.

Franţa, una dintre marile economii europene, care a reuşit cu greu să iasă din recesiune în al doilea trimestru din 2013, se confruntă cu cel mai mare deficit comercial din rândul statelor din Uniunea Europeană. Francezii au exportat în primele cinci luni ale anului bunuri în valoare de 183,7 miliarde de euro, însă importurile s-au ridicat la 216,6 miliarde de euro, potrivit datelor biroului european de statistică Eurostat. Astfel, deficitul comercial a ajuns la finele primelor cinci luni din 2013 la aproape 33 de miliarde de euro, totuşi, în scădere faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, de la 36,7 miliarde de euro, datorită reducerii consumului care a atras după sine o scădere a importurilor. 

Locul al doilea în rândul ţărilor cu cele mai mari deficite comerciale din Uniunea Europeană este ocupat de Marea Britanie, care conducea detaşat în clasament în urmă cu un an. Marea Britanie a reuşit să-şi reducă consistent deficitul, de la aproape 63 de miliarde de euro la 26,1 miliarde de euro în primele cinci luni din 2013, după ce au crescut masiv exporturile şi au reuşit să-şi reducă importurile. Mai exact, exporturile au urcat cu 20 de miliarde de euro, la 175,8 miliarde de euro, în timp ce importurile s-au redus la 202 miliarde de euro. 

Pe locul al treilea în clasament se plasează greu încercata Grecie, cu un deficit comercial de 8 miliarde de euro. Statul elen a reuşit să-şi majoreze uşor exporturile la 11,5 miliarde de euro şi să-şi reducă importurile la 19,5 miliarde. 

Creşterea exporturilor şi diminuarea importurilor au contribuit la scăderea deficitului comercial al Greciei în 2012 cu 17,2%, conform datelor Autorităţii elene de statistică (ELSTAT). 

Deficitul comercial al Greciei, excluzând produsele petroliere, s-a ridicat în perioada ianuarie-decembrie 2012 la 13,2 miliarde de euro, comparativ cu 15,9 miliarde de euro în 2011.

Importurile, excluzând produsele petroliere, au scăzut anul trecut cu 6%, la 30,2 miliarde de euro, de la 32,1 miliarde de euro în 2011. Valoarea totală a exporturilor, excluzând produsele petroliere, s-a ridicat anul trecut la 17 miliarde de euro, comparativ cu 16,1 miliarde de euro în 2011, înregistrându-se astfel o creştere de 5,1%.

Germania, cea mai mare economie a Uniunii Europene, care a reuşit în al doilea trimestru din 2013 să scoată singură zona euro din recesiune, înregistrează cel mai mare excedent comercial din UE, exporturile depăşind cu 81 de miliarde de euro importurile în primele cinci luni ale acestui an. 

Olanda înregistra după primele cinci luni un excedent de 24,3 miliarde de euro, fiind urmată de Irlanda cu 15,3 miliarde de euro. 

În rândul ţărilor cu o balanţă comercială echilibrată se înscriu Slovenia (excedent de 100 de milioane de euro), Estonia (deficit de 400 de milioane de euro) şi Malta (deicit de 600 de milioane de euro). Totuşi, vorbind de Malta, aceasta este o economie mică, exporturile ridicându-se la doar 1,1 miliarde de euro, exporturile fiind aproape duble. 

Topul ţările în funcţie de deficitul/excedentul comercial*

Franţa                            -32,9

Marea Britanie             -26,1

Grecia                            -8

Spania                           -5,7

Portugalia                      -3,3

Croaţia                            -3

Luxemburg                    -2,9

România                       -2,2

Austria                           -1,9

Bulgaria                       -1,4

Cipru                            -1,2

Letonia                         -0,9

Polonia                        -0,9

Lituania                        -0,8

Finlanda                        -0,7

Malta                            -0,6

Estonia                       -0,4

Slovenia                       0,1

Slovacia                       2,1

Ungaria                        2,9

Suedia                            4

Danemarca                4,1

Belgia                          5,5

Cehia                           6,2

Italia                             8,7

Irlanda                       15,3

Olanda                       24,3

Germania                  81

*primele cinci luni din 2013, miliarde de euro

Sursa: Eurostat     

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite