Giganţii Gazprom şi Lukoil vor colabora în proiecte energetice comune, după ce Rosneft a intrat tot mai tare pe producţia de gaze naturale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Giganţii Gazprom şi Lukoil au încheiat, în cadrul forumului economic de la Sankt Petersburg, un parteneriat pentru dezvoltarea de proiecte comune în domeniul gazelor naturale, măsură survenită după ce Rosneft a intrat tot mai puternic în domeniul gazier, dominat puternic de către Gazprom.

Lukoil, cea mai mare companie privată din Rusia din domeniul petrolier, vrea să îşi dezvolte operaţiunile şi a încheiat un parteneriat strategic pentru perioada 2014-2024 cu Gazprom, cel mai mare grup din domeniul gazelor naturale din întreaga lume.

„Au rămas puţine active disponibile în sectorul petrolier, în special în regiunile în care Lukoil desfăşoară operaţiuni în mod tradiţional. Eforturile de dezvoltare în sectorul gazelor este justificat“, scrie ziarul Kommersant.

Potrivit acordului, cele două companii vor analiza posibilitatea de a se implica în proiecte comune pe platforma continentală a Rusiei şi în mai multe alte regiuni, precum Marea Caspică, estul Siberiei şi Orientul Îndepărtat.

Cele două grupuri vor să înfiinţeze o companie mixtă şi să se sprijine reciproc în sectoarele petrolului şi gazelor naturale, dar nu au stabilit încă proiectele, au declarat surse citate de Kommersant. Cele mai plauzibile proiecte ar fi cele din estul Siberiei, în vederea exporturilor în China şi alte ţări din regiunea Asia-Pacific. Lukoil nu deţine active în domeniul gazelor în estul Siberiei dar ar putea începe activităţi în regiune, în parteneriat cu Gazprom.

O altă zonă de interes pentru proiecte în domeniul gazelor este Uzbekistan, unde Lukoil are în derulare trei proiecte petroliere. 

Interesul Lukoil pentru gazele naturale nu reprezintă o surpriză, în condiţiile în care mai multe companii concurente, cum este Rosneft, au început deja să colaboreze cu producători de gaze, a explicat Valeri Nesterov, analist la Sberbank Investment Research. Grupul Gazprom este interesat în schimb de atragerea de finanţare pentru proiectele sale din estul Siberiei.

Gazprom activează deja în domeniul petrolier

Gazprom a trecut deja în domeniul petrolier în 2005, atunci când a cumpărat de la oligarhul Roman Abramovici producătorul de ţiţei Sibneft cu 13,5 miliarde de dolari. Acesta a fost ulterior redenumit Gazprom Neft. De-a lungul timpului acesta a cumpărat NIS, compania petrolieră a Serbiei, iar în 2009 a preluat cei 20% pe care italienii de la Eni îi deţineau în companie, tranzacţie perfectându-se contra a 4,2 miliarde de dolari. Culmea, procentul respectiv fusese cumpărat de Eni tocmai la licitaţia internaţională în care fusese dezmembrat gigantul Yukos.

Rosneft, un adversar-surpriză pentru Gazprom

Dacă Gazprom a devenit o „armă energetică“ de temut în ultimul deceniu, preşedintele rus Vladimir Putin a început să creeze un exponent identic şi în industria petrolieră. Mai întâi de toate a naţionalizat Yukos, iar marea majoritate a activelor sale au ajuns ulterior la Rosneft. Acesta a ajuns, de-a lungul timpului să cumpere tot mai multe active, iar la conducerea sa, Putin l-a implantat pe Igor Sechin, mâna sa dreaptă, despre care presa a relatat că a fost tot spion sovietic, exact ca şi Putin. În 2012, Rosneft a cumpărat 51% din producătorul de gaze Itera, pentru ca anul trecut să achiziţioneze restul de 49% pentru 2,9 miliarde de dolari. Rezervele de gaze ale Itera se situau la 427 de miliarde de metri cubi.

Tot anul trecut, Rosneft a realizat cea mai mare achiziţie rusă: pentru 55 de miliarde de dolari a achiziţionat TNK-BP, al treilea producător de ţiţei din Rusia. Unul dintre activele cele mai interesante ale acesteia îl constituie Rospan International, care deţinea zăcăminte de gaze. Acestea pot susţine o producţie zilnică de gaze echivalentă cu 1,4 milioane de barili echivalent petrol, ceea ce înseamnă 15 miliarde de metri cubi anual.

Rosneft a produs anul trecut 13 miliarde de metri cubi de gaze şi ţinteşte ca în 2020 să ajungă la 100 de miliarde de metri cubi anual, potrivit planurilor trasate de Sechin. Spre comparaţie, Gazprom a produs anul trecut 479 de miliarde de metri cubi. Rosneft a obţinut acordul autorităţilor ruse de spargere a monopolului Gazprom pe exportul de gaze, însă prevederea se referă doar la gazele naturale lichefiate, nu la furnizarea prin gazoducte. Rosneft vrea să realizeze un terminal GNL în insula Sahalin, dar acesta va fi gata abia în 2018.

Gigantul a semnat, de altfel, şi un program cu americanii de la ExxonMobil, care include atât exploatare petrolieră clasică, dar şi pentru gaze de şist şi terminale de lichefiere, în vederea exporturilor către Orientul Îndepărtat.

Mai puteţi citi:

[<a href="//storify.com/phradamon666/gazprom-rosneft" target="_blank">View the story "gazprom rosneft" on Storify</a>]

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite