Germania vrea să-şi reducă la jumătate importurile de petrol din Rusia. „Până la finele anului, intenţionăm să fim aproape independenţi”
0Ministerul german al Economiei vrea să reducă la jumătate importurile de petrol din Rusia precum şi dependenţa de cărbunele şi gazele naturale ruseşti,se arată într-un articol publicat în cotidianul Der Spiegel citând un document elaborat de Ministerul Economiei de la Berlin, transmite Reuters.
„Până la mijlocul acestui an, importurile de petrol rusesc în Germania ar urma să se reducă la jumătate. Până la finele anului, intenţionăm să fim aproape independenţi", se arată în documentul citat de Der Spiegel, transmite Agerpres.
În paralel, gazele naturale ruseşti ar urma să reprezinte doar 30% din importuri până la finele anului, faţă de peste jumătate în prezent, iar achiziţiile de cărbune rusesc ar urma să înceteze până la toamnă, susţine Der Spiegel.
Invadarea Ucrainei de către Rusia a şocat Germania şi aliaţii săi din Uniunea Europeană care au decis să adopte o transformare radicală a politicii energetice astfel încât blocul comunitar să îşi reducă dependenţa de importurile de combustibili fosili din Rusia.
Totuşi, preţurile ţiţeiului au scăzut joi cu aproape 2%, după ce Uniunea Europeană (UE) nu a convenit asupra unui plan de boicotare a petrolului rusesc şi în timp ce Statele Unite şi aliaţii săi discutau o posibilă eliberare coordonată suplimentară de petrol din rezervele strategice, transmite Reuters.
Contractele futures pentru petrolul Brent au scăzut cu 1,98 dolari, sau 1,7%, la 119,62 dolari pe baril până la ora 17:38 GMT.
Cotaţia ţiţeiului West Texas Intermediate (WTI), de referinţă pe piaţa din SUA, a scăzut cu 2 dolari, sau cu 1,7%, la 112,93 dolari pe baril.
Miercuri, ambele benchmark-uri au închis la cel mai ridicat nivel din 8 martie.
Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi preşedintele SUA, Joe Biden, urmează să anunţe vineri un acord politic care va deschide calea pentru majorarea importurilor de gaze lichefiate din SUA. Acordul politic oferă o platformă pentru acordurile comerciale care vor trebui încheiate pentru ca livrările de gaze lichefiate să demareze.