George Soros pariază pe scăderea pieţelor şi aterizarea dură a economiei chineze

0
Publicat:
Ultima actualizare:
George Soros anuntă o noua criză globală Foto Reuters
George Soros anuntă o noua criză globală Foto Reuters

„Omenirea repetă anul 2008”, a declarat miliardarul George Soros la Forumul Economic Mondial de la Davos într-un interviu pentru Bloomberg TV. Iar economia chineză va avea o aterizare dură, a mai spus Soros.

Cauzele crizei actuale sunt diferite însă de cele care au provocat în 2008 falimentele bancare din pricina creditelor subprime din SUA. De data aceasta, pericolul principal este China care exportă deflaţie în restul lumii.

„Este foarte grav. China a lăsat să treacă prea mult timp să treacă pentru a face transferul de la modelul de dezvoltare bazat pe investiţii şi export spre unul bazat pe consum intern. Deci, o aterizare dură este inevitabilă”, a explicat Soros.

În opinia miliardarului, China poate să rezolve această problemă. Are rezerve valutare de peste 3.000 de miliarde de dolari, a spus miliardarul. Partea proastă este că problemele cu care se confruntă China sunt transferate în restul economiei mondiale. „Este una dintre cauzele deflaţiei”, a spus miliardarul.

Cauzele care au declanşat criza actuală

„În principal sunt trei cauze majore. Una este China, a doua preţurile petrolului şi materiilor prime şi cea de a treia este deprecierea competitivă a monedelor. Le avem pe toate trei”, a adăugat Soros.

Îngrijorările legate de China au agitat pieţele globale în acest an, pe fondul scăderii încrederii investitorilor în capacitatea guvernului de a restructura economia evitând o criză.

Soros a avertizat în mai multe rânduri în ultima perioadă în privinţa pericolului repetării catastrofei din 2008.
În septembrie 2011, Soros a afirmat într-o comisie la Washington că criza datoriilor din Grecia, este mai seriosă decât criza din 2008. El a reiterat ideea în această lună, afirmând că pieţele globale se confruntă cu o criză care aminteşte de cea de acum peste şapte ani.

Soros nu a elaborat definiţia aterizării dure a economiei chineze, dar a spus că o măsură mai corectă a creşterii actuale este 3,5%, faţă de avansul de 6,8% anunţat de autorităţi pentru trimestrul patru. Semnele aterizării dure sunt datoria nesustenabilă a Chinei şi fuga capitalurilor de pe această piaţă.

Potrivit estimărilor Bloomberg, ieşirile de capital din China au totalizat circa 843 de miliarde de dolari în primele 11 luni ale anului 2015. Încetinirea din China se combină cu prăbuşirea preţurilor petrolului şi devalorizări unor monede, amplificând riscul de deflaţie la nivel mondial, consideră Soros.

China exportă deflaţie

Preţurile de consum au scăzut în SUA cu 0,1% în decembrie, în timp ce preţurile la producători în China s-au redus timp de 46 de luni consecutiv. Soros a mai spus că se va mira dacă Rezerva Federală (Fed) a SUA va creşte dobânda de politică monetară la următoarea şedinţă, după ce a decis acest lucru în decembrie pentru prima oară în aproape un deceniu, în pofida faptului că instituţia a anunţat că va mai face acest lucru în 2016.

În opinia investitorului, Fed a făcut o greşeală când a mărit dobânda luna trecută, întrucât aşteptările de deflaţie erau deja instalate, iar probabilitatea ca populaţia să crească cheltuielile este mai scăzută.

Soros (85 ani), care şi-a construit averea de 24 de miliarde de dolari prin speculaţii pe pieţele financiare, a spus că în prezent pariază împotriva indicelui Standard & Poor’s 500, a ţărilor producătoare de materii prime şi a monedelor asiatice şi cumpără titluri de Trezorerie.


Mai puteţi citi pe Adevărul Financiar

Ne aşteaptă o nouă recesiune globală? Iată ce spun economiştii care au anticipat-o pe cea din 2008

Criza petrolului, prin stomacul rusului: consumul de alcool a scăzut în Rusia, dar a crescut cel de carne de curcan

„Era petrolului s-a terminat, urmează era tehnologiei“. Scăderea barilului de ţiţei sub 30 de dolari provoacă o gaură de 38,8 miliarde de dolari Rusiei

Planeta se „îneacă“ în petrol. Ce ţări bogate suferă cel mai mult după scăderea preţurilor

Când China strănută, economiile emergente fac pneumonie, iar SUA şi UE se gripează

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite