Europenii din sudul lovit de criză fug în Germania

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Criza i-a determinat pe europenii din statele supraîndatorate, care au aplicat măsuri dure de austeritate, să-şi caute un viitor mai bun în Germania, potrivit unui studiu realizat de Organizaţia pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare.

Cea mai mare parte a imigranţilor din sud care au ajuns în Germania sunt greci şi spanioli, potrivit raportului publicat joi de instituţia cu sediul la Paris. Anul trecut, numărul imigranţilor din Germania a ajuns la nivelul maxim din ultimii 17 ani. Peste 34.000 de greci şi aproximativ 28.000 de spanioli s-au mutat în Germania în intervaul septembrie 2011-septembrie 2012, potrivit datelor preliminare compilate de OECD. 

Numărul acestora s-a dublat în ultimii patru ani. „Per total, nivelul actual reprezintă o creştere de aproape 40.000 de imigranţi în plus din ţări lovite de criză, care au venit în Germania în 2012”, se arată în document. 

De la izbucnirea crizei, veniturile salariale ale grecilor au scăzut cu aproximativ 30%, în timp ce rata şomajului a ajuns la 28%. În rândul tinerilor, rata şomajului ajunge la 60%. 

Salariile de bază ale bugetarilor au fost tăiate cu 15%, iar o serie de sporuri şi prime, precum al treisprezecelea şi al paisprezecelea salariu, au fost eliminate. Totodată, 30.000 de muncitori cu normă întreagă au fost transformaţi în lucrători cu jumătate de normă. 

Alocaţiile pentru familiile cu venituri anuale mai mari de 45.000 de euro au fost eliminate, excepţie făcând doar familiile cu cinci sau mai mulţi copii. 

În Spania, rata şomajului se ridică la 27% - una dintre cele mai ridicate din lumea dezvoltată. În plus, media creşte la o cotă alarmantă de 56% în rândul tinerilor. 

Pentru a evita colapsul naţional, Guvernul de la Madrid a aplicat unul dintre cele mai dure programe de austeritate din Uniunea Europeană. Astfel, salariile din sectorul public şi cel minim pe economie au fost îngheţate încă din 2011, precum şi angajările. Cheltuielile bugetare au fost reduse cu 8,9 miliarde de euro şi s-a dispus o majorare temporară a impozitului pe venit, precum şi creşteri pe perioadă determinată pentru proprietăţile imobiliare. 

Subvenţiile pentru benzină au fost eliminate, iar acciza la tutun a fost majorată cu 28%. Madridul a tăiat chiar indemnizaţiile de creştere a copilului şi a tăiat alocaţiile. Însă măsurile nu au fost de ajuns pentru a salva a patra economie ca mărime din Uniunea Europeană. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite