Era cărbunelui apune: e rândul gazelor naturale

Era cărbunelui apune: e rândul gazelor naturale

Producţia globală de cărbune a scăzut semnificativ în 2016, în timp ce comerţul mondial cu gaze naturale a crescut. Acestea sunt două dintre mesajele cheie din balanţele energetice mondiale, arată o analiză a Agenţiei Internaţionale pentru Energie.

Ştiri pe aceeaşi temă

Producţia de cărbune a scăzut puternic în China, anul trecut, cu circa 320 de milioane de tone, respectiv 9% - o micşorare egală cu producţia totală a Africii de Sud, cel de-al cincilea exportator mondial de cărbune. Producţia de cărbune a scăzut de asemenea şi în alte ţări, precum Statele Unite şi Australia, conducând la un declin al producţiei mondiale de 458 milioane de tone.

Un motiv pentru micşorarea din China a fost cererea scăzută, în mod particular pentru producţia de energie, cu toate că China încă foloseşte jumătate din cărbunele din lume. Cerere mai mică de cărbune a fost înregistrată totodată şi în statele din Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD), în mod particular în Statele Unite şi în Marea Britanie. Aşadar, în ciuda unei creşteri în India, consumul global de cărbune în 2016 a scăzut cu circa 2% în termeni energetici.

Energia generată de gaz ia locul celei din cărbune

Renunţarea la cărbune este cel mai clar vizibilă în cadrul OCDE, unde producţia energiei din gaz în 2016 a fost egală cu producţia energiei din cărbune pentru prima dată.

Cererea mai mare de gaz a condus la o creştere a comerţului, la un loc cu o creştere a comerţului cu gaze prin conducte către OCDE şi a comerţului cu gaz natural lichefiat către Asia. Împreună, creşterea totală a importurilor globale de gaze a fost de aproximativ 47 de miliarde de metri cubi în 2016, cu aproximativ 4,5% mai mare decât în 2015.

În paralel cu creşterea producţiei de gaze, în 2016 s-a observat şi continuarea creşterii producţiei de energie regenerabilă în OCDE şi în ţări precum China. În cadrul OCDE, producţia de energie regenerabilă a crescut cu 3,8%, reprezentând 23,8% din totalul energiei electrice generate, cea mai mare parte a acesteia până în prezent.

 

citeste totul despre: