Statele Unite urmează să livreze în premieră cărbuni Ucrainei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Statele Unite urmează să livreze în premieră cărbuni Ucrainei, în cadrul unui contract care ar putea reduce dependenţa Ucrainei de energia rusească. În baza contractului semnat luna aceasta de compania de stat ucraineană Centrenergo şi firma americană Xcoal Energy & Resources ar urma să fie trimise în Ucraina până la sfârşitul anului curent cam 700.000 de tone metrice de cărbune.

„Primul transport de 85.000 de tone metrice, la un preţ de 113 dolari tona, este aşteptat să ajungă la începutul lunii septembrie”, a spus şeful Centrenergo Oleh Kozemko la 31 iulie la ambasada americană din Kiev, adăugând că livrările vor ajuta Ucraina să facă faţă sezonului rece. Ucraina şi-a micşorat dramatic producţia de cărbuni după izbucnirea conflictului din est în aprilie 2014, pentru că separatiştii pro-ruşi controlează o bună parte din regiunea carboniferă Donbass. 

Secretarul american pentru Energie Rick Perry a declarat că, pentru SUA, această tranzacţie „joacă un rol-cheie în realizarea unei poziţii dominante pe piaţa de energie“. Preşedintele Donald Trump a promis să reînvie industria cărbunelui din SUA, care a pierdut mii de locuri de muncă din cauza trecerii bruste a SUA la surse mai ieftine şi mai curate de energie, în principal gaze naturale, în timp ce în Europa şi Asia a crescut cererea de cărbune.

Ucraina face eforturi disperate să-şi asigure independenţa energetică, după ce, în luna martie a acestui an, a refuzat să mai cumpere cărbune de la rebelii din Donbas, tăind astfel o sursă de finanţare pentru  regimurile separatiste din estul Ucrainei. Totodată, Kievul a sistat şi importurile de cărbune din Rusia, pe care o acuză de sprijinirea separatistilor şi finanţarea războiului împotriva Ucrainei.

Pe de altă parte, noul reprezentant special al SUA pentru Ucraina a declarat că Washingtonul îşi revizuieşte activ politica privind trimiterea de arme în Ucraina, pentru a ajuta în lupta împotriva rebelilor sprijiniţi de Rusia, relatează BBC News.

Kurt Volker a declarat pentru BBC că înarmarea forţelor guvernamentale ucrainene ar putea schimba abordarea Moscovei, dar nu crede că măsura ar fi una provocatoare.

Săptămâna trecută, Departamentul american de Stat le-a cerut ambelor părţi să respecte un armistiţiu fragil în estul Ucrainei.

“Armele defensive, cele care i-ar permite Ucrainei să se apere şi să limine tancuri, de exemplu, ar ajuta” să împiedice Rusia să mai ameninţe Ucraina, a insistat Volker.

„Nu prezic unde vom merge în acest sens, aceasta este o chestiune care trebuie discutată în continua şi în legătură cu care trebuie luată o decizie, dar cred că argumentul că ar fi provocator pentru Rusia sau că ar încuraja Ucraina înseamnă să înţelegi greşit situaţia”, a adăugat el.

Potrivit oficialului, fost reprezentat permanent al SUA la NATO, pacea în estul Ucrainei va necesita un „dialog strategic” cu Rusia.

Susţinerea SUA a fost cheie pentru ca Ucraina să limiteze conflictul la regiunile din estul ţării şi să îşi reconstruiască economia după a doua sa revoluţie prodemocratică în decurs de un deceniu.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite