Egiptul a cumpărat grâu românesc, după ce traderii nu au depus oferte

Egiptul a cumpărat grâu românesc, după ce traderii nu au depus oferte

Egiptul, cel mai mare importator de grâu de la nivel mondial, a achiziţionat circa trei milioane de tone de grâu de la începutul anului fiscal 2015/2016

Autoritatea Generală pentru Aprovizionare (GASC) din Egipt a cumpărat, vineri, 60.000 de tone de grâu românesc, în urma anulării ultimelor două licitaţii internaţionale din cauza lipsei de oferte din partea traderilor, pe fondul confuziei legată de conţinutul de cornul secarei acceptat de partea egipteană.

Ştiri pe aceeaşi temă

GASC a plătit 190,88 de dolari pe tonă cu tot cu transport, acesta fiind asigurat de firma Ameropa, potrivit Bloomberg.
 
La licitaţia internaţională organizată vineri, GASC a primit numai cinci oferte, faţă de un număr de 10 până la 20 de oferte pe care le primea în mod normal, informează Agerpres.
 
Cu tot cu costul transportului, Ameropa a făcut cea mai mică ofertă de preţ. Dacă se exclude preţul transportului, firma Cargill Inc. a făcut cea mai mică ofertă cu 60.000 de tone de grâu francez în valoare de 185,25 de dolari pe tonă, comparativ cu 186,55 dolari pe tonă în cazul grâului românesc oferit de Ameropa.
 
Traderii sunt de părere că la această licitaţie, companiile au fost reticente în a participa datorită confuziei legate de conţinutul de cornul secarei (o ciupercă care parazitează diferite cereale n.r.) acceptat de egipteni. Totodată, GASC din Egipt a declarat că acceptă grâu cu un conţinut maxim de cornul secarei de 0,05%. Ministerul Agriculturii din Egipt a adăugat că toate livrările cu un conţinut mai mare de zero vor fi interzise. Astfel, autorităţile egiptene au interzis accesul unei nave cu grâu francez în porturile egiptene.
 
În încercarea de a recâştiga încrederea traderilor, Ministerul Aprovizionării şi cel al Agriculturii din Egipt au organizat duminică o conferinţă de presă în care i-au asigurat pe furnizori că vor accepta grâu cu un conţinut de cornul secarei de până a 0,05%, acesta fiind de altfel şi standardul acceptat la nivel global.
 
Egiptul, cel mai mare importator de grâu de la nivel mondial, a achiziţionat circa trei milioane de tone de grâu de la începutul anului fiscal 2015/2016. România s-a numărat printre principalii furnizori.
 
citeste totul despre: