Deutsche Bank avertizează investitorii în criptomonede că riscă o „pierdere totală”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Divizia de gestionare a patrimoniului a Deutsche Bank nu recomandă în prezent investiţiile în criptomonede, potrivit lui Markus Mueller, şeful Oficiului pentru Investiţii. Printre probleme se regăsesc volatilitatea ridicată, posibila manipulare a preţurilor şi pierderea de date sau furtul de date, a declarat el într-un interviu pentru Bloomberg News.

„Nu le recomandăm. Sunt doar pentru investitorii care investesc speculativ”, a spus el. „Există un risc real de pierdere totală”, a adăugat Mueller. Potrivit lui, creşterile recente ale preţurilor reflectă o imaginaţie largă, determinată de situaţia actuală de pe piaţă. Nu există aproape niciun nicio altă posibilitate de return a investiţiei în alte clase de active, cum ar fi venitul fix, a spus el.

Mueller nu este singura persoană care avertizează asupra cripto-valutelor. Guvernatorul băncii din Spania, Luis Maria Linde, a declarat că monedele virtuale reprezintă un avantaj care poartă riscuri enorme. Şi Asociaţia Planificatorilor Financiari din Austria a comparat investiţiile de tip bitcoin cu o „vizită la cazino”.

Pentru a vedea cripto-valutele ca pe un anumit tip de active în viitor, sunt necesare mai multe reglementări, securitate şi transparenţă, de exemplu prin locurile oficiale de tranzacţionare, potrivit lui Mueller. „Probleme importante, cum ar fi răspunderea şi documentaţia, sunt neclare”, a spus el, adăugând că „suntem încă la început”.

Preţul Bitcoin a fluctuat brusc în ultimele săptămâni. Au avut loc scăderi de peste 20% într-o singură zi. Au existat preocupări cu privire la eventualele represiuni dure din partea autorităţilor de reglementare din Asia, printre alţi factori.

Regulatorul financiar al Japoniei nu se grăbeşte să urmeze SUA şi să permită listarea contractelor futures legate de cripto-valute, potrivit unui oficial superior al Agenţiei pentru Servicii Financiare, care cunoaşte direct problema.

Müller a declarat că companiile care emit cripto-valute ar trebui să colaboreze cu autorităţile de reglementare. „Când se creează siguranţă şi încredere, cripto-valutele pot fi evaluate ca clase de active stabile. Este posibil ca guvernanţa necesară să existe în cinci până la zece ani de acum înainte”, a spus el.

Müller nu înţelege de ce atât de mulţi adepţi ai cripto-valutelor văd ceva negativ în reglementare. Regulamentul protejează împotriva abuzurilor şi a criminalităţii, a spus el.

El a subliniat, de asemenea, că banii tradiţionali sunt susţinuţi de puterea economică de bază a unei ţări. Aurul este un pic mai abstract, dar cel puţin fizic, a spus el. Cripto-valutele, pe de altă parte, ar funcţiona doar ca un magazin de valoare dacă societăţile emitente au un model de afaceri sustenabil, a spus Mueller.

Cu toate acestea, tehnologia de bază, blockchainul, este deja interesantă, a spus Mueller. „Crypto-monedele fac tranzacţiile mai uşoare şi mai rentabile”. Există potenţialul de a revoluţiona unele industrii de la început, potrivit lui Mueller.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite