Compania aeriană low-cost Ryanair, obligată să vândă din acţiunile deţinute la Air Lingus

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autorităţile de reglementare din Marea Britanie au hotărât miercuri ca reprezentanţii companiei aeriene Ryanair să îşi reducă participaţia la Aer Lingus, de la 29% la 5%. Oficialii au susţinut că participaţia de aproape o treime din acţiunile Air Lingus afectează competiţia între companiile care efectuează curse între Regatul Unit şi Irlanda.

Comisia de Concurenţă din Marea Britanie şi-a pronunţat miercuri decizia finală în cazul legăturilor stabilite între cele două companii aeriene low-cost care se bucură de cea mai mare popularitate în arhipelagul britanic. Oficialii au respins mai multe soluţii propuse de Ryanair, care s-a oferit să-şi vândă tot portofoliul de acţiuni de la Aer Lingus oricărei companii europene care ar fi făcut o oferă suficient de bună, potrivit cotidianului „The New York Times”.

„Credem că există o problemă între poziţia de competitor a Ryanair şi cea de cel mai mare acţionar al Aer Lingus, şi că Ryanair poate scădea eficienţa rivalului său” în termeni de competivitate, a spus Simon Polito, preşedintele adjunct al Comisiei, după pronunţarea deciziei.

Reprezentanţii Aer Lingus s-au arătat mulţumiţi de rezultatul final al Comisiei, însă Ryanair a caracterizat hotărârea drept una „bizară şi evident greşită” , anunţând că va ataca decizia în instanţă. Specialiştii au avertizat că procesul ar putea dura câteva luni sau chiar mai mulţi ani, ceea ce blochează decizia autorităţilor până la soluţionarea juridică.

Ryanair, cea mai mare companie aeriană din Europa după numărul de pasageri, a propus autorităţilor britanice trei oferte în ultimii şapte ani pentru a rezolva controversele legate de Aer Lingus, care este deţinută în proporţie de 25% şi de guvernul irlandez. 

Dublinul şi-a exprimat în repetate rânduri intenţia de a-şi vinde portofoliul de acţiuni, însă nu a luat nicio decizie concretă pentru a evita ca acţiunile să fie cumpărate de Ryanair. Cele două companii aeriene controlează deja 70% din traficul aerian din ţară, astfel încât autorităţile se tem să nu favorizeze crearea unui monopol.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite