UPDATE Comisia Europeană anunţă o amendă-record pentru Apple, în valoare de 13 miliarde de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comisia Europeană a anunţat marţi că înţelegerea fiscală dintre Irlanda şi Apple constituie ajutor de stat, autorităţile de la Dublin urmând să recupereze o sumă de 13 miliarde de euro de la gigantul american.

Margrethe Vestager, comisarul european pe probleme de Concurenţă, spune că Irlanda a acordat ilegal beneficii fiscale pentru Apple, care a beneficiat ani de zile de taxe reduse. "Tratamentul selectiv de care a beneficiat Apple i-a permis să îşi reducă impozitul pe profit plătitul generat în Europa de la 1% în 2003 la doar 0,005% în 2014", a afirmat Vestager, citată de Bloomberg. 

Apple a căzut în colimatorul statelor care încearcă să combată evaziunea fiscală. Profitând de diferenţele dintre sistemele juridice, Apple foloseşte o serie de subsidiare din Irlanda pentru a-şi reduce masiv taxele plătite în Uniunea Europeană.

În inima problemei se află faptul că Apple a plătit doar 4% taxe din profiturile de peste 200 de miliarde de dolari cumulate în ultimii zece ani în afara hotarelor SUA, în baza acordului cu Irlanda, potrivit Financial Times. 

Apple a raportat anul trecut cel mai mare profit înregistrat vreodată de o corporaţie, în valoare totală de 53,4 miliarde de dolari, depăşind recordul de 45,2 miliarde de dolari consemnat de grupul petrolier Exxon în anul 2008. Potrivit ultimelor raportări, Apple avea la finele lunii iunie 231,5 miliarde de dolari în conturi, din care 214,9 erau ţinuţi în subsidiare din străinătate, conform Reuters.

Suma nu este adusă în SUA deoarece Apple ar trebui să plătească un impozit de 35% pe aceasta.

Michael Noonan, ministrul de Finanţe al Irlandei, a afirmat că nu este de acord cu decizia, iar aceasta nu i-a lăsat altă opţiune decât de a o ataca în instanţă. Având în vedere că procesele durează ani buni în UE, va mai dura până când se va cunoaşte suma exactă pe care Apple o are de plătit.


Margrethe Vestager, comisarul european pe probleme de Concurenţă, va face public marţi anunţul.

Problema o constituie faptul că autorităţile din Irlanda au permis rutarea profiturilor din Uniunea Europeană ale Apple în schimbul creării de locuri de muncă, ceea ce încalcă legislaţia europeană în privinţa ajutorului de stat şi dă gigantului american avantaje competitive ilegale.

O amendă chiar şi de un miliard de euro ar fi mult mai mare decât cele de 30 de milioane de dolari pe care Comisia Europeană le-a impus în cazul lanţului de cafenele Starbucks (Olanda) şi Fiat Chrysler (Luxemburg). Ambele ţări şi ambele companii au atacat în instanţă deciziile respective.

Investigaţia împotriva Apple a fost lansată în anul 2014, când Comisia Europeană a acuzat guvernul Irlandei că acordurile încheiate între 1991 şi 2007 cu grupul american constituie ajutor de stat şi încalcă legislaţia comunitară.

Executivul de la Bruxelles a arătat că deciziile autorităţilor fiscale au fost manevrate astfel încât Apple să plătească taxe cât mai mici, „motivate de consideraţii privind forţa de muncă“.

Apple are 5.500 de angajaţi în oraşul irlandez Cork, aproape un sfert din personalul său din UE. Grupul plăteşte o taxă de 12,5% pe veniturile generate în Irlanda. Cota de 12,5% a fost principala atracţie pentru investitori în Irlanda, foarte multe conglomerate din lume stabilindu-şi aici sediul sau reprezentanţa legală din UE.

Problema o constituie faptul că mai multe anchete jurnalistice au arătat că Apple nu plăteşte mai deloc taxe cu ajutorul unor inginerii financiare realizate cu ajutorul unor subsidiare din Irlanda.

Săptămâna trecută, Departamentul Trezoreriei din SUA a acuzat că investigaţiile Comisiei Europene s-au îndepărtat de la normele internaţionale şi au impact mare asupra companiilor americane. Executivul de la Bruxelles a replicat spunând că tratează toate companiile în mod egal.

Pe lângă Apple, şi Google este acuzată în UE de evitarea plăţii taxelor, gigantul internetului fiind investigat în trei cazuri separate. De asemenea, şi Amazon este în colimatorul autorităţilor. Anterior, şi Microsoft şi Intel au luat amenzi mari în UE pentru practici anticoncurenţiale.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite