Războiul gazelor: Comisia Europeană a acuzat formal gigantul rus Gazprom de abuz de poziţie dominantă. Grupul riscă o amendă de 15 miliarde de dolari

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gazprom nu este afectată direct de sancţiunile internaţionale, dar ar putea primi o amendă drastică pentru practicile anticoncurenţiale din Europa
Gazprom nu este afectată direct de sancţiunile internaţionale, dar ar putea primi o amendă drastică pentru practicile anticoncurenţiale din Europa

Comisia Europeană (CE) a acuzat miercuri în mod formal gigantul rus Gazprom de abuz de poziţie dominantă pe pieţele din Europa Centrală şi de Est, în urma unei investigaţii iniţiate în anul 2012.

Executivul european a înaintat companiei o „declaraţie de obiecţii“ prin care arată că producătorul încalcă regulile antitrust ale pieţei gazelor naturale în opt ţări, şi anume Bulgaria, Cehia, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia şi Slovacia.

Preţuri umflate artificial

„Pe baza investigaţiei sale, opinia preliminară a Comisiei este că Gazprom încalcă regulile anticoncurenţiale ale UE prin adoptarea unei strategii de separare a pieţelor de gaze naturale din Europa Centrală şi de Est, de exemplu prin reducerea abilităţii clienţilor de a revinde gazele naturale în afara graniţelor unei ţări. Asta a dat Gazprom posibilitatea de a impune preţuri neechitabile în unele state membre“, se arată într-un comunicat al Comisiei.

Comisia consideră că Gazprom a implementat o politcă „nedreaptă“ de preţuri în Bulgaria, Estonia, Letonia, Lituania şi Polonia, prin impunerea unor tarife către intermediari care depăşesc costurile companiei din Rusia sau indicii luaţi în considerare pentru calcularea preţurilor.

Blocarea exporturilor

De asemenea, Comisia arată că gigantul rus a abuzat de poziţia sa dominantă pe piaţă prin condiţionarea furnizării de gaze naturale de obţinerea unor contracte cu alte companii în ceea ce priveşte transportul gazelor. Statele avute în vedere în acest caz sunt Bulgaria şi Polonia.

„Am descoperit că Gazprom ar fi construit bariere artificiale care au împiedicat transportarea gazelor din anumite ţări din Europa Centrală şi de Est către alte state, obstrucţionând competiţia transfrontalieră. Dacă îngrijorările noastre vor fi confirmate, Gazprom va trebui să suporte consecinţele legale pentru comportamentul său“, a declarat Margrethe Vestager, comisarul european pentru Concurenţă.

Compania din Rusia are la dispoziţie trei luni pentru a răspunde acestor acuzaţii şi poate cere ca reprezentanţii săi să fie audiaţi pentru a-şi prezenta argumentele.

Gazprom este principalul furnizor de gaze naturale în ţările din Europa Centrală şi de Est avute în vedere în investigaţia iniţiată de CE în august 2012, compania rusă deţinând o cotă de peste 50% pe aceste pieţe.

Pasibil de o amendă uriaşă, de 15 miliarde de dolari

În cazul în care este găsită vinovată, compania rusă poate fi amendată cu până la 10% din cifra de afaceri, ceea ce înseamnă o sumă în jurul a maximum 15 miliarde de dolari

CE a început în 2012 o anchetă pentru a verifica dacă Gazprom abuzează de poziţia dominantă pe piaţa europeană pentru a împiedica aprovizionarea din alte surse şi pentru a taxa clienţii incorect, însă acţiunea a fost întârziată de declanşarea conflictului dintre Rusia şi Ucraina.

Oficialii grupului rus au încercat din răsputeri să evite punerea oficială sub acuzaţie, inclusiv directorul Alexei Miller deplasându-se în ultimul an la Bruxelles pentru a convinge oficialii europeni. Între timp, însă, Rusia a anexat Crimeea şi a izbucnit conflictul din estul Ucrainei. Concomitent, Gazprom a tăiat gazele pentru Kiev şi a redus arbitrar, vreme de jumătate de an, livrările către o serie de state, respectiv Poloniei, Ungariei, Slovaciei, Austriei şi României.

De asemenea, a ameninţat că statele care vor alimenta Ucraina prin procedura de "flux reversibil", totul în timp ce încerca să convingă Europa că este un partener de încredere.

Gazprom Neft şi Gazprombank, sub sancţiuni

Gazprom nu se află oficial pe lista companiilor aflate sub sancţiunile Uniunii Europene sau ale SUA, dar două subsidiare ale sale sunt, respectiv Gazprom Neft - braţul petrolier al gigantului şi Gazprombank - braţul său financiar. Ambele au cerut ajutor de la statul rus pentru a putea face faţă represaliilor economice internaţionale.

Mai puteţi citi:

[<a href="//storify.com/phradamon666/gazprom-gaze" target="_blank">View the story "gazprom gaze" on Storify</a>]

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite