Cine sunt Transneft, Gazprom Neft şi Rosneft, noile grupuri ruse incluse de Uniunea Europeană pe lista sancţiunilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Transneft şi Gazprom Neft au fost incluse de către Uniunea Europeană (UE) pe lista sancţiunilor, alături de acestea fiind şi gigantul Rosneft, dar şi orice altă companie rusă de stat cu o cifră de afaceri mai mare de 27 de miliarde de dolari, scrie agenţia rusă Ria Novosti, care citează Reuters.

Acestea nu vor mai avea acces la piaţa europeană de capital, iar băncile din UE nu vor mai avea voie să le acorde credite.

Transneft este un conglomerat rus care gestionează sistemul de conducte prin care este transportat ţiţeiul şi care anul trecut a generat un profit net de 4,31 miliarde de dolari la venituri de 20,4 miliarde de dolari. Compania este un monopol cu peste 100.000 de angajaţi, care este responsabilă pentru 50.000 de kilometri de conducte.

Gigantul este condus de către Nikolai Tokarev, despre care Reuters spune că a fost tot spion KGB în Germania de Est, unde l-a întâlnit pe Vladimir Putin.

Gazprom Neft, fosta companie a lui Abramovici

Gazprom Neft este un gigant rus de stat din domeniul ţiţeiului. Compania provine din Sibneft, fosta societate petrolieră a oligarhului Roman Abramovici. Aceasta a fost cumpărată de către Gazprom în anul 2005 pentru 13,1 miliarde de dolari. Dar Abramovici avea doar o cotă de 80% din companie, restul de 20% fiind deţinuţi de către Yukos, un gigant petrolier care a fost deţinut de către Mihail Hodorkovski, dar care a fost demantelat de către autorităţile ruse.

Cei doi 20% din acţiunile Sibneft au fost preluate de către grupul italian Eni la o licitaţie internaţională, fiind revânduţi în 2009 către Gazprom pentru 4,2 miliarde de dolari.

Gazprom Neft este prezentă în România, prin compania sârbă NIS Petrol, la care a preluat pachetul majoritar în anul 2008. Autorităţile sârbe au anunţat recent că investighează privatizarea NIS. Gazprom Neft a avut anul trecut un profit net de 5 miliarde de dolari, la venituri de 42,4 miliarde de dolari.

Statul deţine 96% din acţiunile companiei.

Rosneft, profit pe urma Yukos

Pe lista de sancţiuni se mai află şi gigantul petrolier Rosneft, care produce 40% din producţia de ţiţei a Rusiei. Aceasta se afla deja pe lista de sancţiuni a SUA, ceea ce i-a blocat, practic, accesul la împrumuturi de la băncile americane sau pe bursele americane. De altfel, conducătorul Rosneft, Igor Sechin, a cerut un ajutor de 41 de miliarde de dolari din partea statului. 

Astăzi, premierul rus Dmitri Medvedev a anunţat că acordarea împrumutului este rezonabilă, întrucât există garanţii că împrumutul va fi returnat, informează publicaţia Vedomosti, citată de Ria Novosti.

„Compania are nevoie să menţină ritmul producţiei, din moment ce este cel mai mare contribuabil la bugetul de stat. În acest sens, trebuie să ajutăm Rosneft prin menţinerea nivelului de investiţii“, a explicat premierul rus. Acesta a adăugat că guvernul caută căi concrete pentru a ajuta Rosneft.

Statul rus deţine 70% din Rosneft, iar grupul petrolier British Petroleum controlează alţi 20%, după ce Rosneft a cumpărat anul trecut producătorul local TNK-BP, la care britanicii deţineau jumătate din acţiuni.

Rosneft a ajuns cel mai mare producător rus după ce a preluat cele mai importante active Yukos.

Nu sunt menţionaţi pe listă producătorii privaţi de petrol din Rusia, precum Lukoil şi Surgutneftegaz, nici Tatneft – societate deţinută de guvernul regional din Tatarstan.

Cifră de afaceri de 27 de miliarde de dolari

Se regăsesc, însă, companiile de stat care ar avea venituri de cel puţin 27 de miliarde de dolari. Nu este, însă, clar dacă prevederea se aplică la modul general, sau doar în domeniul petrolier.

Dacă s-ar aplica per total, atunci ar pune sub sancţiuni inclusiv grupul gazier Gazprom, care a avut anul trecut un profit net de 31,9 miliarde de dolari, la venituri de 164 de miliarde de dolari. Rosneft a raportat pe 2013 un câştig net de 15,6 miliarde de dolari la venituri de 146 de miliarde de dolari.

Mai puteţi citi:

[<a href="//storify.com/phradamon666/sanctiuni-rusia-4" target="_blank">View the story "sanctiuni rusia" on Storify</a>]

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite