Cele mai mari companii de contabilitate din lume, acuzate de escrocherie de parlamentarii britanici

0
Publicat:
Ultima actualizare:
David Cameron a anunţat miercuri că a stabilit lupta anticorupţie drept prioritatea a mandatului Marii Britanii la preşedinţia grupului G8. FOTO Reuters
David Cameron a anunţat miercuri că a stabilit lupta anticorupţie drept prioritatea a mandatului Marii Britanii la preşedinţia grupului G8. FOTO Reuters

Deloitte, Ernst & Young, KPMG şi PricewaterhouseCoopers au furnizat contabili de top guvernului britanic pentru a ajuta la elaborarea legislaţiei fiscale. Acum, aceiaşi contabili şi aceleaşi firme oferă consultanţă companiilor multinaţionale şi altor clienţi individuali despre cum pot evita plata impozitelor în Marea Britanie.

Cele patru companii de audit, care sunt cunoscute în întreaga lume drept „big four”, se folosesc de cunoştinţele pe care le-au obţinut de la angajaţii care au lucrat cu Trezoreria britanică pentru a ajuta la elaborarea actualului cadru fiscal al ţării pentru a-şi ajuta clienţii bogaţi să evite plata impozitelor, se arată într-un raport al Comisiei pentru Afaceri Publice din Camera Comunelor, camera inferioară a parlamentului britanic. 

Acum, aceiaşi contabili şi experţi fiscali care au ajutat la scrierea legislaţiei britanice lucrează acum pentru clienţi bogaţi, cărora le oferă consultanţă pentru a exploata „găurile negre” din legi astfel încât să ocolească plata impozitelor, scrie cotidianul britanic „The Guardian”. 

Acţiunile firmelor de contabilitate echivalează cu o escrocherie şi reprezintă un „conflict enorm de interese”, care trebuie oprit, a declarat Margaret Hodge, preşedintele Comisiei. 

„Marile firme de contabilitate se află într-o poziţie de putere în lumea taxelor şi au o relaţie nesănătos de strânsă cu guvernul”, a spus aceasta, cerând Trezoreriei să oprească practica în care contabili de la aceste firme sunt chemaţi pentru a ajuta la elaborarea legilor fiscale. 

Dezvăluirile vin la numai câteva zile după ce premierul David Cameron a prezentat planul de a folosi faptul că Marea Britanie deţine preşedinţia grupului G8 pentru a se lupta cu ceea ce a numit un „nivel mondial şocant al evaziunii fiscale şi al ocolirii impozitelor”. 

Faptul că influenta Comisie pentru Afaceri Publice din Camera Comunelor s-a implicat într-o astfel de anchetă a fost motivat prin solicitarea agenţiei financiare britanice, care este implicată într-o „luptă pe care nu o poate câştiga” în încercarea de a coborî nivelul de ocolire a impozitelor - care, deşi nu este echivalentul evaziunii fiscale, cauzează pierderi la fel de serioase la buget. 

Potrivit aceluiaşi raport, cele patru companii aveau, la sfârşitul anului trecut, 9.000 de angajaţi. Activităţile de contabilitatea şi audit desfăşurate în Marea Britanie le-au adus două miliarde de lire sterline (aproape 2,4 miliarde de euro). La nivel mondial, companiile din grupul „big four” au avut venituri de 29,75 de miliarde de euro. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite