Nomura: Ungaria vrea să reducă la zero valoarea subsidiarelor locale ale băncilor străine, pentru a fi preluate mai uşor de bănci maghiare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernul maghiar vrea să aducă la zero valoarea subsidiarelor din Ungaria ale băncilor străine, astfel încât acestea să poată fi preluate de investitori locali, afirmă un analist al grupului financiar nipon Nomura, citat de cotidianul Portfolio.

De sectorul bancar ungar se preocupă acum direct premierul Viktor Orban, care vrea o nouă reformă pe piaţa creditelor în valută până la alegerile parlamentare preconizate pentru luna mai, notează analistul Nomura Peter Attard Montalto.

„Politica privind sectorul bancar reprezintă un arc ideologic profund pentru Fidesz (partid aflat la putere şi condus de Orban - n.r.), de la alegerile din 2010 la alegerile din acest an. Iniţial, politica în acest sector a fost simplă în ceea ce priveşte activele în contextul crizei şi taxa pe tranzacţii, abordare nu foarte diferită de ce se întâmplă în alte părţi ale Europei, dar s-a transformat curând în amenzi pentru constituirea de cartel şi pierderi din datoria municipalităţilor anul trecut“, a afirmat Montalto.

Care ar fi scenariul

Analistul consideră că „povestea“ se apropie de sfârşit în 2014, cu un final în două părţi legat de reforma creditelor ipotecare în valută.

„Totuşi, mai importantă decât detaliile este convingerea fundamentală a Fidesz că băncile străine nu vor fi profitabile acum şi vor trebui să plătească şi profiturile din trecut, pe care le-au obţinut de pe urma populaţiei în perioada 2004-2008. Asta conduce la dorinţa guvernului ca 50% din activele sectorului bancar să fie deţinute local, iar una dintre etapele către atingerea acestui obiectiv va fi ieşirea unui număr de bănci străine din Ungaria în acest an“, a spus el.

Piaţa încă nu pare să perceapă urgenţa acestui risc de ieşire a băncilor, precum şi potenţialele consecinţe de distrugere a creşterii asociate unei astfel de evoluţii, a adăugat Montalto.

Obiectivul de final este cheia - strategia guvernului este de a aduce valoarea netă actuală a subsidiarelor băncilor străine la zero, astfel încât să poată fi transferate apoi unor actori locali. „Credem că asta se va întâmpla între a doua jumătate a anului şi prima jumătate din 2015, odată cu ieşirea unui număr restrâns de jucători străini importanţi pe piaţa locală“, a estimat Montalto.

Raiffeisen a primit oferte pentru subsidiarele din Ungaria şi Ucraina

Raiffeisen Bank International (RBI) a anunţat marţi că a primit oferte pentru subsidiarele sale din Ungaria şi Ucraina, după ce cotidianul ungar Magyar Hírlap a scris că subsidiarele băncilor austriece ar putea fi preluate de investitori locali.

Banca ungară Szechenyi Bank a făcut o ofertă pentru preluarea operaţiunilor RBI, iar grupul bancar austriac analizează propunerea, a spus un purtător de cuvânt.

Statul deţine 49% din Szechenyi Bank, în timp ce pachetul majoritar este controlat de compania T&T Ingatlanforgalmazo es Vagyonkezelo, care are legături cu şeful Agenţiei pentru Administrarea Datoriei Statului, Istvan Torocskei.

Şi Erste este vizată

Magyar Hírlap a scris, citând surse guvernamentale, că ar putea exista interes local, inclusiv din partea statului, chiar dacă indirect, pentru preluarea subsidiarei băncii austriece Erste.

Erste a răspuns acestor informaţii printr-un comunicat în care afirmă că nu se retrage din Ungaria.

Statul ungar a intervenit pentru a ajuta populaţia care a contractat credite în valută din cauza dificultăţilor la plată generate de criza financiară.

Mulţi unguri au cotractat credite în valută în deceniul trecut. Criza financiară globală a cauzat, însă, deprecierea puternică a forintului şi probleme majore pentru consumatorii cu împrumuturi în monedă străină, în principal în franci elveţieni şi euro. În multe cazuri, costurile lunare ale unui astfel de credit au crescut şi de peste două ori.

Guvernul a adoptat în ultimii ani mai multe măsuri pentru a veni în sprijinul împrumutaţilor, inclusiv posibilitatea refinanţării sau restituirii anticipate la rate de schimb avantajoase. Deciziile executivului de la Budapesta au condus, însă, la pierderi semnificative pentru băncile prezente în Ungaria.

Precedent cu utilităţile şi companiile din energie

Executivul maghiar a procedar relativ similar şi în domeniul utilităţilor, naţionalizând o serie de companii şi taxând sectorul pentru a u;ura povara crizei de pe umerii cetăţenilor. Ultima iniţiativă în acest sens o constituie intenţia de a răscumpăra companiile de utilităţi şi a le transforma în entităţi non-profit.

În luna martie, Ungaria a naţionalizat divizia maghiară de gaze a grupului german E.ON. Anterior, statul a răscumpărat de la gigantul rus Surgutneftegas cota de 21% deţinută la grupul petrolier MOL.

Mai puteţi citi:

Cum se măreşte Ungaria pe zi ce trece

În ultimii trei ani, numărul cetăţenilor Ungariei a crescut cu 500.000 – vorbim doar despre persoane care locuiesc în alte ţări, dar au dovedit că au strămoşi maghiari. Mulţi dintre aceştia sunt din România – persoana care a obţinut cetăţenia cu numărul 500.000 este din Deva. O jumătate de milion de noi cetăţeni care pot apela la ajutoarele sociale din statul vecin, pot călători în SUA fără viză şi care pot vota în Ungaria.

„Wall Street Journal“: ProSieben renunţă la toate proprietăţile media din România şi Ungaria

Compania media germană ProSieben.Sat.1 Media AG a anunţat că şi-a vândut activele din Europa de Est, concentrându-se pe afacerile din Germania, scrie „Wall Street Journal”.

Partidul Fidesz propune investigarea potenţialelor legături ale Ungariei cu interceptările NSA

Partidul de guvernare Fidesz a prezentat o propunere pentru înfiinţarea unei comisii parlamentare care să investigheze potenţialele legături ale Ungariei cu scandalul interceptărilor din SUA, potrivit Mediafax.

Agenda ungară: strângerea relaţiilor cu Singapore, minim istoric al inflaţiei şi disputa dintre MOL şi statul croat

Semnalăm o parte dintre cele mai importante dinamici din economia şi politica internaţională a Ungariei, în intervalul 11-17 noiembrie 2013.

Viktor Orban face ordine la bancomat şi reduce TVA-ul la carnea de porc

Parlamentul ungar a adoptat o lege prin care sunt eliminate comisioanele percepute de bănci clienţilor pentru retragerile de numerar de la bancomate, în limita unui salariu minim pe economie, în două tranşe cumulate.

Ungaria elimină comisioanele pentru două retrageri pe lună de la bancomate pentru sume de până la 500 de euro

Parlamentul de la Budapesta a adoptat o lege care elimină începând de la 1 februarie comisioanele bancare pentru două retrageri pe lună de la bancomate totalizând până la 150.000 de forinţi (aproximativ 500 de euro), nivelul salariului mediu din Ungaria, potrivit Portfolio.

Cum vrea Orban să transforme Ungaria într-o putere industrială mai mare decât Germania

Premierul maghiar Viktor Orban a anunţat luni că Budapesta va urmări în viitorul imediat o politică de reindustrializare care să aducă Ungaria pe primul loc în Uniunea Europeană în funcţie de aportul industriei în PIB. Pentru a face asta, statul ar trebui să depăşească puteri economice precum Germania şi Cehia.

Noua ideologie maghiară: integrarea europeană prin dezintegrare

Jobbik a cerut ca Ucraina să accepte autonomie maghiară pe teritoriul său, precum şi o formă specială de recunoaştere a limbii maghiare ca o condiţie a sprijinului Ungariei pentru Acordul de Asociere al Kievului cu UE. Apare sumbră la orizont o viziune cu totul aparte asupra integrării europene. În esenţă, integrarea este, potrivit extremiştilor unguri, o dezintegrare efectivă a ţărilor care au comunităţi maghiare.

Parlamentul Ungariei, act oficial de agresiune la adresa statului român

Cum se numeşte actul prin care un stat sprijină o mişcare secesionistă dintr-un stat vecin asupra căruia, în plus, are revendicări teritoriale tocmai cu privire la zona supusă presiunilor separatiste? Un asemenea act a comis Parlamentul Ungariei atunci când s-a alăturat oficial marşului secuilor programat pentru 27 octombrie în Covasna. Conducerea însăşi a Ungariei se alătură astfel, oficial, luptei împotriva unităţii statale a României.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite