Austria ar putea extinde un proces împotriva Airbus în SUA şi Marea Britanie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
eurofighter typhoon avion vanatoare raf marea britanie

Austria ar putea extinde un proces intentat împotriva Airbus şi consorţiului Eurofighter în Statele Unite şi Marea Britanie, acuzând companiile de înşelăciune şi fraudă legată de o comandă făcută în 2003 pentru avioane de luptă în valoare de aproape 2 miliarde de euro, transmite Reuters.

Un purtător de cuvânt al Ministerului Apărării a confirmat vineri o informaţie apărută în publicaţia Kurier.

„Din punctul de vedere al regulilor de conformitate din legislaţia britanică şi cea americană, există indicii că este justificată jurisdicţia engleză şi americană, ca urmare a numărului mare de contracte colaterale”, a spus acesta.

Airbus a negat anterior cu tărie acuzaţiile.

Reprezentanţii Airbus nu au putut fi contactaţi pentru comentarii legate de posibila extindere a procesului.

Săptămâna trecută, Austria a anunţat că va da în judecată Airbus şi consorţiul Eurofighter, acuzându-i că au înşelat guvernul austriac în privinţa unui contract de două miliarde de dolari pentru vânzare de avioane Eurofighter Typhoon.

Ministerul apărării austriac a declarat că, în urma unei investigaţii, consideră că Austria a fost înşelată în privinţa preţului de achiziţie al avioanelor. Guvernul austriac cere ca Airbus şi consorţiul să plătească daune de până la 1,1 miliarde euro, motivând că aceasta ar fi diferenţa de preţ dintre Eurofighter şi o opţiune mai ieftină. 

Achiziţia a 18 avioane Eurofighter agreată în 2003 de Austria a fost subiectul îngrijorării publice încă din momentul semnării contractului. Această afacere a fost însoţită de un acord de compensare, unde consorţiul a acceptat să genereze investiţii sau afaceri noi în Austria de o valoare dublă faţă de cea a contractului pentru avioane.

Airbus, prin divizia sa Airbus Helicopters, urmăreşte să încheie un contract cu Guvernul român pentru înlocuirea flotei româneşti de elicoptere.

Reprezentanţii Airbus Helicopters au declarat recent că intenţionează să creeze în România un cluster de furnizori pentru fabrica de elicoptere de la Ghimbav, dar producţia nu poate începe decât după ce compania va primi o comandă semnificativă care să asigure fluxul minim de producţie.

Olivier Michalon, Senior Vice President Europe Airbus Helicopters, şi-a exprimat interesul pentru un contract cu statul român. El a precizat că este în interesul naţional să fie dezvoltată industria aerospaţială românească, iar dacă România nu este interesată să coopereze pentru dezvoltarea acesteia, atunci există o problemă.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite