Şomajul în rândul tinerilor din Uniunea Europeană a atins cote record

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Peste jumătate din tinerii spanioli nu au în prezent un loc de muncă
Peste jumătate din tinerii spanioli nu au în prezent un loc de muncă

Rata şomajului în ţările membre ale Uniunii Europene a continuat să crească în prima lună din 2013, ajungând la 10,8%, şomajul în rândul tinerilor cu vârste sub 25% atingând cote-record, respectiv 23,6%. În ţările membre ale zonei euro, situaţia este şi mai dificilă, rata şomajului fiind de 11,9%, în timp ce un tânăr din patru este şomer, potrivit datelor publicate ieri de Eurostat.

În luna ianuarie a acestui an, 5,73 milioane de tineri din Uniunea Europeană erau şomeri, dintre care 3,64 milioane erau din zona euro. Comparativ cu ianuarie 2012, numărul şomerilor tineri a crescut cu 264.000 în Uniunea Europeană şi cu 295.000 în zona euro. Reiese de aici că numărul şomerilor tineri a scăzut în statele care sunt membre UE, dar nu sunt membre ale zonei euro. 

La nivel general, Eurostat estimează că 26,217 milioane de persoane din UE nu aveau la finele lunii ianuarie un loc de muncă, dintre care 18,99 milioane erau din zona euro. 

Grecia nu a mai raportat date privind şomajul încă din luna noiembrie a anului trecut. La acel moment, rata şomajului se situa la 27%, în timp ce aproape 60% din tinerii cu vârste sub 25 de ani nu aveau un loc de muncă. 

Situaţia este la fel de dificilă şi în Spania, care a înregistrat în ianuarie 2013 o rată a şomajului record, de 26,2%, după o uşoară temperare în luna decembrie a anului trecut. Nivelul şomajului în general a ajuns la cel mai mare nivel de la calcularea sa, în 1970. La sfârşitul anului trecut, şase milioane de persoane nu mai aveau loc de muncă. 55,5% din tinerii din Spania nu aveau la finele lunii ianuarie un job. 

Cehia şi România sunt singurele ţări din Uniunea Europeană în care rata şomajului a înregistrat o scădere în luna ianuarie a acestui an, la 7%, respectiv 6,6%. Stagnări ale ratei şomajului s-au înregistrat în Belgia (7,4%), Danemarca (7,4%), Germania (5,3%), Letonia (13,3%) şi Suedia (8%). 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite