Voinea, BNR: Nu există altă opţiune pentru România decât aderarea la zona euro. Ce gândesc românii despre adoptarea monedei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Punctul de vedere al Băncii Naţionale a României este că pentru  România nu există o altă opţiune decât aderarea la zona euro, a declarat marţi vicegruvernatorul BNR Liviu Voinea, care a dat şi două exemple despre ce gândesc românii de rând, spunând că ei sunt preocupaţi de aspectul trecerii la euro.

„Doresc să exprim cu claritate punctul de vedere al Băncii Naţionale cu privire la aderarea României la zona euro. Din perspectiva politicii monetare, nu există altă opţiune pentru România decât aderarea la zona euro”, a declarat Voinea, la Conferinţa „România 10 ani în UE. Progrese, perspective de dezvoltare, provocări”.

Potrivit lui, se poate discuta cum şi când va avea loc aderarea la euro, „dar nu cu scopul de a amâna sine die, ci în dorinţa de a face o trecere lină, atunci când economia va fi suficient de competitivă şi pregătită”.

El a precizat că, per ansamblu, la 10 ani de la aderare, integrarea României în UE a fost „un proiect de succes al întregii societăţi, o ancoră a dezvoltării sustenabile şi un sprijin al stabilităţii financiare, politice şi sociale”.

Cum văd românii adoptarea euro

Liviu Voinea a prezentat, în cadrul conferinţei, două exemple ale gândirii românilor de rând cu privire la trecerea la moneda euro, spunând că există o preocupare a acestora, dar şi in impact psihologic.

Voinea a redat un dialog:

„În urmă cu câteva zile, ieşind dintr-o farmacie din Capitală, m-a oprit paznicul şi mi-a spus:

- Vroiam de mult să vă întreb ceva. Când o să trecem la euro, salariul meu o să scadă, nu-i aşa?

- De ce spuneti asta? l-am întrebat eu.                                           

- Păi eu am salariul în lei şi euro creşte faţă de leu, răspunde el.

- Atunci veţi avea salariul în euro, am replicat.

- Da, dar dacă euro va creşte faţă de leu, o să câştig mai puţin, a insistat dânsul.

- Staţi puţin. Deci aveţi acum să zicem 2.000 de lei.

- 1.800, zice el.

- Bun. Asta înseamnă 400 euro. Dacă mâine intrăm în zona euro, veţi primi 400 de euro. Euro mai poate să crească sau să scadă doar faţă de alte valute, de exemplu, dolar, dar nu faţă de leu, pentru că leii dispar din circulaţie. Totul va fi în euro şi salariul dumneavoastră nu are de ce să scadă.

- Cum adică, nu vor mai fi lei? Asta nu ştiam. Acum am înţeles. Deci m-am liniştit.

- Iată că oamenii sunt preocupaţi de aspectul trecerii la euro şi că este util să explicăm în ce constă aceasta, chiar la nivel de detaliu”.

Voinea a mai spus că nu este prima oară când este întrebat lucruri concrete despre trecerea la euro.

„De exemplu, am un văr în Drobeta Turnu Severin, pensionar şi el şi soţia sa, care era preocupat de faptul că pentru pensia soţiei, de 900 de lei, ar urma să primească doar 2 bancnote de 100 de euro. Deşi având aceeaşi valoare, impactul psihologic de a vedea că după o muncă de o viaţă primeşti la pensie 2 hârtii nu trebuie subestimat”, a precizat el.

Potrivit lui Voinea, aceste două exemple din viaţa reală vorbesc despre faptul că trecerea la euro nu înseamnă o simplă schimbare de bancnote sau de monede. „Este un proces complex, cu implicaţii dintre cele mai diverse şi profunde, şi fără îndoială nu poate fi declanşat decât de o decizie politică bazată pe un larg consens în societate. Şi aşa este firesc să fie, pentru că moneda euro este un proiect politic şi o promisiune de prosperitate”, a declarat el.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite