Unde se va duce cursul leului după alegerile din 9 decembrie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dacă tensiunile politice nu se vor aplana imediat după alegerile parlamentare, leul s-ar putea deprecia până la un nou nivel-record, iar Banca Naţională va fi nevoită din nou să intervină activ în piaţă pentru a-l proteja de speculaţii.

Foarte mulţi români se întreabă cum va evolua cursul de schimb după rezultatul alegerilor de ieri, având în vedere experienţa neplăcută de astă-vară, când leul s-a prăbuşit din cauza tensiunilor politice.
O analiză a casei de brokeraj X-Trade Brokers arată că pieţele valutare din Europa Centrală şi de Est sunt, de obicei, preocupate de „scorul democraţiei“ ţării după alegeri şi mai puţin de detaliile specifice ale programelor electorale. Acest lucru explică volatilitatea ridicată a leului în perioada verii acestui an, după suspendarea preşedintelui. „Incertitudinea cu privire la componenţa viitorului guvern, ca urmare a tensiunilor existente între preşedinte şi USL, vor determina presiuni nefavorabile evoluţiei leului“, explică Claudiu Cazacu, analist-şef al casei de brokeraj.
El a dat exemplul Poloniei, unde alegerile nu au influenţat pieţele pentru că nu a existat o schimbare perceptibilă semnificativă în scorul democraţiei, dar şi al Ungariei, unde cursul de schimb a fluctuat puternic atunci când acţiunile guvernului ungar au avut un ecou negativ în Vest.
 
BNR va proteja leul
 
Analiza X-Trade Brokers arată că, pe fondul informaţiilor macroeconomice recente şi a factorilor de risc estimaţi, locali şi globali, inclusiv cei care derivă din cel mai probabil scenariu politic post-alegeri, este posibil ca leul să se deprecieze în raport cu euro pe termen mediu. „Totuşi, această tendinţă ar putea fi contracarată de Banca Naţională, cu o intervenţie semnificativă mai probabilă în apropierea nivelului record atins anterior, de 4,65 lei/euro“, spune Claudiu Cazacu.
Economiştii băncilor comerciale, reuniţi în Asociaţia Analiştilor Financiar Bancari din România (AAFBR), au realizat o prognoză din care reiese un minim de 4,50 şi un maxim de 4,70 lei/euro în decembrie 2012, media majoritară estimând un curs de 4,55 lei/euro.
Fără excepţie, toţi analiştii sunt convinşi că, dacă vor exista tensiuni politice atât de intense după alegeri încât cursul să se deprecieze masiv, Banca Naţională nu va permite depăşirea pragului de 5 lei/euro.
 
Leul a slăbit după fiecare scrutin
 
Uitându-ne pe graficele Băncii Naţionale, putem observa că, în fiecare an electoral, leul a avut deprecieri serioase după alegeri. În decembrie 2004, spre exemplu, cursul a scăzut de la 3,85 la 3,93 lei/euro, pentru ca în primul trimestru din 2005 să se aprecieze până la 3,64 lei/euro. În 2008, cursul intra în decembrie la o cotaţie de 3,77 lei/euro, pentru a încheia luna la 3,98 lei/euro. După care, în prima zi din ianuarie 2009, a depăşit pragul de 4 lei/euro, iar în trimestrul I din acelaşi an s-a depreciat până la aproape 4,3 lei/euro.
 
Presiuni pot fi doar din afară
 
Liderii AAFBR, chestionaţi de „Adevărul“, au argumentat că BNR va fi cu ochii pe curs, iar eventualele presiuni asupra leului pot veni doar din eventualele evoluţii nefericite din zona euro. „Noi avem ancore destul de puternice, e posibil să avem şi un nou acord cu FMI, astfel că nu mă aştept la fluctuaţii prea ample ale cursului, nici chiar în perioada de la alegeri la formarea noului guvern. N-aş vrea să dau vreo cifră, dar cu siguranţă BNR nu va permite trecerea pragului de 5 lei pentru un euro în acele zile“, ne-a declarat Radu Crăciun, director general adjunct al Eureko Pensii şi membru al AAFBR.
 
Bloomberg: războiul politic trebuie oprit
 
România are nevoie ca alegerile parlamentare să pună capăt războiului politic dintre liderii ţării, în caz contrar riscând să se confrunte cu declinul monedei, obligaţiunilor şi investiţiilor, consideră directorii de companii şi analiştii consultaţi de Bloomberg. Anul acesta, România a fost condusă de trei guverne, ceea ce a întârziat planurile de consolidare a economiei şi justiţiei. Investiţiile străine directe au scăzut masiv, la 1,1 miliarde de euro în primele nouă luni ale acestui an, de la nivelul-record de 9,5 miliarde de euro în 2008, iar leul se situează aproape de minimul istoric.



 

grafic
Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite