Statul vrea să se împrumute în euro de la investitorii din România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În februarie, statul se va împrumuta şi în lei, dar şi în valută de pe piaţa internă
În februarie, statul se va împrumuta şi în lei, dar şi în valută de pe piaţa internă

Ministerul Finanţelor Publice (MFP) intenţionează să împrumute în luna februarie de pe piaţa internă, prin vânzarea de obligaţiuni şi certificate de trezorerie, 5,5 miliarde de lei şi 500 de milioane de euro, se arată într-o notă către analişti şi investitori a ING Bank România. Aceasta va fi prima emisiune în euro pe piaţa internă după cea din august 2014.

„Calendarul de emisiuni pentru februarie arată foarte ambiţios, având în vedere că MF vrea să vândă titluri de stat în lei de 5,5 miliarde lei şi 0,5 miliarde de euro în obligaţiuni denominate în valută.
Licitaţia din urmă nu ar trebui să fie o problemă după ce banca centrală a redus recent RMO-urile (rezervele minime obligatorii - n.n.) la pasivele în valută, eliberând circa 0,5 miliarde euro“, arată economiştii ING Bank.

Totuşi, calendarul de emisiuni în lei „este puţin încărcat la scadenţele lungi, având în vedere că MF vrea să împrumute 1,6 miliarde de lei prin titluri cu maturitatea după decembrie 2022 faţă de un miliard de lei, cât a fost realizat în ianuarie (şi faţă de ţinta originală de 0,8 miliarde de lei).
Dacă mediul extern nu se îmbunătăţeşte considerabil şi persistă îngrijorările privind creşterea economiei globale, MF ar trebui să îşi îndeplinească planul de emisiuni", se arată în nota ING Bank România.

Împrumutul: 500 de milioane de euro

Statul va lansa în februarie o nouă emisiune în euro, cu maturitatea în februarie 2021, şi vizează să atragă 500 de milioane de euro, potrivit prospectului de împrumut transmis de Ministerul Finanţelor.

Trezoreria s-a împrumutat cel mai recent în euro de pe piaţa internă în august 2014, când a atras - prin redeschiderea unei emisiuni scadente în 2019 - suma de 250 de milioane de euro.

Per ansamblul anului 2014, statul a vândut pe piaţa internă obligaţiuni în euro totalizând 928,7 milioane de euro.

De asemenea, Finanţele vor să obţină de pe piaţa internă în februarie 2 miliarde de lei prin vânzarea de certificate de trezorerie, urmând ca restul sumei până la 5,5 miliarde de lei să fie completată prin redeschiderea unor emisiuni de obligaţiuni cu maturitate iniţială de 3-15 ani.

Programul pe 2016: 50 de miliarde de lei plus 3 miliarde de euro

Pentru anul 2016, programul de împrumuturi al României prevede atragerea a 48-50 de miliarde de lei prin vânzarea de obligaţiuni pe piaţa internă, dar vizează şi ieşiri pe pieţele externe în valoare de 3 miliarde de euro, în funcţie de oportunităţi.

De asemenea, statul intenţionează să-şi asigure 1,5 miliarde de euro prin trageri din împrumuturile contractate de la instituţii financiare internaţionale.

Finanţele mai au în vedere şi lansarea unei emisiuni noi de titluri de stat pe piaţa internă în valoare de aproximativ 1 miliard de euro şi maturitate de cel puţin cinci ani, pentru refinanţarea parţială a titlurilor de stat în valoare totală de 1,6 miliarde euro care ajung la scadenţă pe piaţa internă anul acesta.

De asemenea, ar putea fi luată în calcul şi o eventuală redeschidere a acestei emisiuni, „în contextul relaxării cerinţelor BNR privind nivelul rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în valută ale instituţiilor de credit“, se arată în programul de emisiuni pentru anul 2016, publicat de Ministerul Finanţelor.

Anca Dragu: Euro este moneda preferată

Ministrul de resort, Anca Dragu, a declarat săptămâna trecută că România analizează lansarea unei emisiuni de eurobonduri mai degrabă mai curând decât mai târziu, iar euro este moneda preferată.

Cel mai recent, Ministerul Finanţelor s-a împrumutat de pe pieţele externe în luna octombrie, când a vândut titluri pe zece ani în valoare de 1,25 miliarde de euro şi obligaţiuni pe 20 de ani totalizând 750 de milioane de euro.

De pe piaţa internă, statul a atras anul trecut 38,6 miliarde lei, cu 16% mai puţin faţă de anul precedent, când a atras 46 miliarde lei (41,9 miliarde de lei şi 928,7 miliarde de euro).

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite