SONDAJ Românii n-ar vrea taxe mai mari nici dacă ar şti pe ce se duc banii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mai mult de 80% din populaţie nu e de acord cu creşterea impozitelor şi doar 1 din 10 români ar fi de acord dacă ar avea garanţia că banii merg în sănătate, educaţie şi infrastructură.

La întrebarea „Sunteţi de acord cu creşterea taxelor şi impozitelor?“, 82,5% din populaţie a răspuns negativ, arată sondajul „Adevărul despre România“, realizat de INSCOP la comanda ziarului „Adevărul“.

Mai exact, răspunsul a fost că „nu sunt de acord sub nicio formă, indiferent de destinaţia banilor“.

O astfel de reacţie era de aşteptat, având în vedere pe de-o parte presiunea fiscală sub care trăiesc românii şi, de cealaltă parte, modul defectuos în care sunt cheltuiţi banii proveniţi, la bugetul de stat, din taxe şi impozite.

Interesant este şi al doilea tip de răspuns la aceeaşi întrebare: „Sunt de acord, dacă am garanţia că banii merg în sănătate, educaţie şi infrastructură“ (13,2% din totalul populaţiei, potrivit INSCOP).

Procentul de nonrăspunsuri la această întrebare a fost de 4,4%.

„Faptul că puţin peste 10% din români ar fi de acord cu creşterea taxelor şi a impozitelor, dacă sumele obţinute ar fi direcţionate către infrastructură, educaţie sau sănătate nu înseamnă că majoritatea românilor consideră suficiente fondurile alocate acestor domenii.
Multitudinea de exemple apărute de-a lungul timpului privind nereguli în cheltuirea banilor publici direcţionaţi către infrastructură, educaţie sau sănătate generează un nivel ridicat de scepticism cu privire la capacitatea autorităţilor de a cheltui eficient banii colectaţi suplimentar din majorarea taxelor şi a impozitelor.
Ca urmare, majoritatea românilor nu consideră că sacrificiul de a suporta o povară fiscală ridicată s-ar justifica, în contextul în care nu au încredere că banii obţinuţi de către stat vor fi cheltuiţi eficient“, arată autorii sondajului.

Nivelul de trai, la fel ca în 2014

Deşi în ultimii ani România a raportat creştere economică şi cu toate că au fost luate o serie de măsuri menite să contribuie la creşterea nivelului de trai, majoritatea populaţiei nu resimte o îmbunătăţire semnificativă din acest punct de vedere.

Astfel, 50,3% din cei chestionaţi de INSCOP consideră că în România se trăieşte astăzi la fel precum în urmă cu un an. 29% afirmă că trăiesc mai rău ca în urmă cu un an, în timp ce doar 19% consideră că trăiesc mai bine decât în urmă cu an.

Alimentele sunt la fel de scumpe

În altă ordine de idei, 49,1% din respondenţi consideră că preţurile la alimente sunt la fel ca şi anul trecut. Altfel spus, aproape jumătate dintre români nu au perceput un impact semnificativ asupra preţurilor produselor alimentare al scăderii cotei de TVA aplicată acestei categorii de produse.

Doar, 27,8% din români au declarat că preţurile la alimente s-au redus faţă de anul trecut, iar 21,6%  sunt de părere că acestea chiar au crescut, iar 1,5% nu ştiu sau nu răspund.

Barometrul „Adevărul despre România“ - o iniţiativă a redacţiei „Adevărul“ realizată cu sprijinul INSCOP Research - este un proiect de cercetare sociologică periodică a opiniilor românilor cu privire la principalele aspecte ale vieţii politice, economice, sociale şi culturale.

Proiectul are patru mari direcţii de cercetare (politica internă şi internaţională, economie şi mediul de afaceri, social - sănătate, educaţie, protecţie socială, respectiv viaţă şi societate) operaţionalizate printr-un set de indicatori stabili şi un set de indicatori variabili.

Sondajul citat mai sus a fost realizat în perioada 10-15 septembrie 2015, pe un eşantion de 1.085 de persoane reprezentativ pentru populaţia României de 18 şi peste 18 ani.

Chestionarele au fost aplicate în 40 de judeţe şi Municipiul Bucureşti, într-un total de 85 de localităţi - oraşe mari, oraşe medii, oraşe mici, comune şi sate.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite