Salariile românilor au crescut cu 3,7% în 2013. Angajaţii din intermedieri financiare au încasat anul trecut cele mai mari lefuri
0Câştigul salarial mediu net a crescut în luna decembrie a anului trecut cu 110 lei (6,7%) faţă de luna anterioară, la 1.760 lei, ca urmare a acordării de prime, cele mai mari câştiguri, de 4.515 lei, fiind înregistrate în intermedieri financiare, iar cele mai mici, 940 de lei, în hoteluri şi restaurante. Câştigul salarial mediu net a crescut în 2013 cu 63 de lei (3,7%), potrivit Institutului Naţional de Statistică.
"În luna decembrie 2013, în majoritatea activităţilor din sectorul economic nivelul câştigului salarial mediu net a înregistrat creşteri faţă de luna noiembrie 2013 ca urmare a acordării de prime ocazionale (inclusiv pentru sărbători, sfârşitul de an şi pentru performanţe), sume din profitul net şi alte fonduri (inclusiv tichete cadou şi tichete de masă) sau a realizării de producţii ori încasărilor mai mari (funcţie de contracte). De asemenea, creşterile câştigului salarial mediu net au fost influenţate în unele activităţi economice şi de disponibilizările de salariaţi cu câştiguri salariale mici", arată Institutul Naţional de Statistică (INS), într-un comunicat.
Cele mai mari creşteri ale câştigului mediu net au fost în fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului (26,7%), în fabricarea produselor farmaceutice de bază şi a preparatelor farmaceutice, fabricarea calculatoarelor şi a produselor electronice şi optice (între 21% şi 23,5%), în transporturi pe apă, telecomunicaţii, extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale, fabricarea hârtiei şi a produselor din hârtie (între 18% şi 19,5%), respectiv în industria metalurgică, producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat, fabricarea altor mijloace de transport, fabricarea altor produse din minerale nemetalice, tranzacţii imobiliare, activităţi de asigurări, reasigurări şi ale fondurilor de pensii (cu excepţia celor din sistemul public de asigurări sociale), fabricarea produselor din tutun (între 15% şi 18%).
Scăderi, cauzate de acordarea în luna precedentă a primelor ocazionale ori de nerealizările de producţie ori încasările mai mici (funcţie de contracte), au fost raportate pentru transporturile aeriene (cu 3%), respectiv tăbăcirea şi finisarea pieilor, inclusiv fabricarea articolelor de voiaj şi marochinărie, harnaşamentelor şi încălţămintei; prepararea şi vopsirea blănurilor (0,5%).
În sectorul bugetar s-au înregistrat uşoare creşteri ale câştigului salarial mediu net faţă de luna noiembrie în sănătate şi asistenţă socială (1,8%), respectiv în administraţia publică (1,1%) ca urmare a acordării de prime ocazionale ori sume din alte fonduri.
În învăţământ câştigul salarial mediu net a înregistrat o scădere (cu 3,7%), fiind influenţat de reducerea sumelor reprezentând plata cu ora a cadrelor didactice, ca urmare a începerii vacanţei şcolare.
Comparativ cu luna decembrie a anului precedent, câştigul salarial mediu nominal net a crescut cu 3,7%. Indicele câştigului salarial real faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent a fost de 102,1%.
Mai puteţi citi:
Birocraţia i-a lăsat fără salarii pe dascăli. Peste 7.000 de cadre didactice din Vaslui nu şi-au primit lefurile. Cu toate că ar fi trebuit să îşi ia salariile încă de la revenirea din vacanţă, adică pe 6-7 ianurie, cadrele didactice din judeţul Vaslui nu şi-au primit încă lefurile din cauza unei modificări a procedurii de întocmire a actelor.
După ce li s-a întins pe cinci ani plata creanţelor recuperate în instanţă, profesorii trebuie să apeleze tot la instanţă pentru a obţine şi dobânzile. Luand modelul judeţului Dolj, unde profesorii sindicalişti au cerut în instanţă dobânzi la creanţele de pe urma neaplicării legilor 221/2008 şi 330/2010, sindicaliştii din Galaţi au demarat procese astfel încât tot personalul didactic şi didactic auxiliar din judeţ să beneficieze de aceste drepturi.
Ofiţerii Anticorupţie vor primi sporuri de 150% din salariul mediu lunar pe economie. Angajaţii Centrului Naţional Anticorupţie vor fi stimulaţi financiar pentru eficienţă în prevenirea şi combaterea corupţiei. O decizie în acest sens a fost adoptată ieri de Guvern.
Poliţiştii şi militarii vor avea salarii mai mari. Bugetul de stat pentru anul 2014 a fost votat în lectură finală de către Parlament. Acesta a fost suplimentat, în ultima lectură, cu 84 de milioane de lei pentru majorarea salariilor poliţiştilor şi militarilor cu 30%.