Numărul rău-platnicilor la bănci a scăzut cu peste 50.000 în primele 11 luni, dar valoarea restanţelor a crescut cu 20%

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mulţi români nu şi-au mai putut plăti ratele la timp din cauza scăderii veniturilor, a scumpirii euro, dar şi a creşterii costurilor la credite FOTO Adevărul
Mulţi români nu şi-au mai putut plăti ratele la timp din cauza scăderii veniturilor, a scumpirii euro, dar şi a creşterii costurilor la credite FOTO Adevărul

Peste 685.000 de români înregistrau la sfârşitul lunii noiembrie 2013 restanţe mai mari de 30 de zile la creditele contractate de la bănci şi instituţii financiare nebancare, cu 52.000 de persoane mai puţine comparativ cu începutul anului trecut, potrivit datelor publicate de Banca Naţională a României (BNR). Chiar dacă numărul restanţierilor a scăzut în acest interval, valoarea restanţelor a crescut cu 20%.

La sfârşitul lunii noiembrie a anului trecut, valoarea sumelor restante a ajuns la echivalentul a 11,4 miliarde de lei (2,56 miliarde de euro), în creştere cu 20% faţă de nivelul consemnat la începutul anului. 

Şi numărul resranţelor a scăzut în primele 11 luni ale anului trecut, consemnându-se cu peste 100.000 de credite restante mai puţin, respectiv 910.781. Reiese însă că sunt români care au întârzieri la plata ratelor pentru două sau mai multe credite. 

Cea mai mare valoare a restanţelor se înregistra în noiembrie la împrumuturile în euro, respectiv 1,05 miliarde de euro, în creştere cu 21,2%, şi la creditele în lei, de 4,27 miliarde de lei (960 milioane de euro), mai mari cu puţin peste 20%. Euro s-a scumpit în primele 11 luni din 2013 cu 0,6%, ajungând la finele lunii noiembrie la 4,44 lei. Restanţele la creditele în franci elveţieni au urcat în primele 11 luni ale anului trecut cu 16,6%, până la echivalentul a 546 milioane de euro. 

Cea mai mare parte a restanţelor, respectiv 75% din totalul lor, înregistrau la finele lunii noiembrie întârzieri depeste 90 de zile. În statisticile BNR privind restanţele mai mari de 30 de zile înregistrate de persoanele fizice au fost incluse datele raportate de 34 de instituţii de credit şi de 21 de instituţii financiare nebancare.       


Mai puteţi citi: 

Românii consideră optime Sărbătorile pentru a se împrumuta la bancă. Vor credite de 1.000-5.000 de euro pentru achitarea datoriilor şi pentru vacanţe. Sărbătorile de iarnă presupun cheltuieli mai mari decât în restul anului, iar pentru acestea românii au nevoie de finanţare. Astfel că băncile au lansat diverse promoţii. Cât de receptivi sunt românii la ofertele promoţionale ale băncilor? Cei mai mulţi consideră optimă perioada Sărbătorilor pentru a se împrumuta şi vor credite de 1.000-5.000 de euro pentru a-şi achita datoriile şi pentru vacanţe, arată un sondaj Efin.ro.

STUDIU Ce-i stresează pe români: scumpirile, creditele, starea economiei şi scăderea salariilor. Suntem mai puţin stresaţi decât sârbii, turcii şi croaţii. Potrivit unui studiu realizat de compania Daedalus, 6 din 10 români se consideră stresaţi, peste media din regiune. Creşterea preţurilor este principalul factor generator de stres în România.

Cinteză, BNR: Rata creditelor neperformante a ajuns în octombrie la 21,7%. Băncile au provizionat 64%. Rata creditelor neperformante a crescut în octombrie cu 0,1 puncte procentuale faţă de septembrie, la 21,7%, a declarat joi directorul direcţiei de supraveghere din BNR, Nicolae Cinteză, care nu se arată îngrijorat de acest ritm şi consideră că va continua la fel şi anul viitor.

Cu ce promoţii încearcă băncile să-şi atragă clienţii de Sărbătorile de Iarnă. Băncile comerciale derulează în perioada Sărbătorilor de Iarnă o serie de promoţii prin care încearcă să-şi atragă clienţii care caută, în special, soluţii de finanţare pentru cheltuielile de vacanţă.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite