Reguli noi pentru asigurarea obligatorie a locuinţelor - INFOGRAFIE

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Suma asigurată este de 20.000 de euro pentru locuinţele din materiale tratate termic FOTO

Autoritatea de Supraveghere Financiară a introdus franşiza în cazul asigurării obligatorii a locuinţelor, măsură care îi va afecta tocmai pe cei ale căror locuinţe au fost deteriorate de cutremure, inundaţii sau alunecări de teren.

Proprietarii de imobile care primesc despăgubiri în baza unei asigurări împotriva dezastrelor naturale (PAD) – cutremure, inundaţii sau alunecări de teren – trebuie să plătească asiguratorului o sumă suplimentară pentru reîntregirea sumei asigurate. Aceasta se va calcula în funcţie de despăgubirea primită şi de perioada rămasă de asigurare şi se va reţine din suma datorată de asigurător aferentă daunei. 

Noua regulă a fost inclusă de Autoritatea de Supraveghere Financiară în Norma 35/2016 privind forma şi clauzele cuprinse în contractul de asigurare obligatorie a locuinţelor, document publicat în Monitorul Oficial la 25 august şi care a intrat în vigoare luni, 24 octombrie. 

Astfel, la articolul 25 din Normă, alineatul (2) se modifică şi va avea următorul cuprins: „După fiecare daună, suma asigurată se reîntregeşte automat de la data evenimentului asigurat prin plata unei prime de asigurare suplimentare care se reţine din despăgubirea datorată. Prima suplimentară se calculează proporţional cu despăgubirea primită şi perioada rămasă de asigurare“. 

Până luni, după fiecare daună, suma asigurată se micşora pentru restul perioadei de asigurare, iar asiguratul avea posibilitatea de a reîntregi suma asigurată prin plata unei prime suplimentare. Acest lucru nu era însă obligatoriu.  

Poliţele se vor emite electronic

De asemenea, potrivit aceleiaşi norme care se aplică de ieri, poliţa de asigurare obligatorie a locuinţei împotriva dezastrelor naturale se va emite electronic,iar documentul nu mai trebuie să fie semnat de către asiguraţi.

Emiterea poliţei PAD, cu care se face dovada asigurării obligatorii a locuinţei împotriva cutremurelor, alunecărilor de teren şi inundaţiilor, se va face în sistem electronic, se arată în noul act normativ. Totodată, semnătura persoanei asigurate nu va mai fi necesară pe acest document. Potrivit notei de fundamentare ce a însoţit Norma nr. 35/2016 în forma sa de proiect, reprezentanţii ASF precizează că aceste măsuri sunt luate pentru simplificarea, din punct de vedere operaţional, a emiterii poliţelor.

Doar o cincime din locuinţe sunt asigurate

Numărul poliţelor de asigurare obligatorie a locuinţelor împotriva dezastrelor naturale (PAD) a ajuns la 1,73 milioane de contracte la sfârşitul lunii august, după un nivel-record de 1,737 milioane la finele lunii iulie, însă acestea reprezintă mai puţin de 20% din totalul locuinţelor din România, potrivit datelor publicate de Pool-ul de Asigurare împotriva Dezastrelor Naturale (PAID). Potrivit datelor ultimului recensământ, din 2011, în România sunt 8,72 milioane de locuinţe.

Cele mai multe contracte de asigurare împotriva dezastrelor naturale sunt încheiate în judeţele cu o economie dezvoltată, cu o piaţă imobiliară în dezvoltare, unde multe locuinţe sunt cumpărate pe credit, instrument de finanţare care impune o asigurare facultativă a imobilului şi, implicit, prin lege, o asigurare obligatorie. Astfel, la nivel naţional, cele mai multe poliţe sunt încheiate în Bucureşti (328.270 de asigurări), în Timiş (89.943), Prahova (75.063), Cluj (68.146) şi Constanţa (68.030). Peste 50.000 de asigurări PAD se mai înregistrează în judeţele Braşov, Ilfov, Iaşi şi Bacău.

La polul opus, cele mai puţine poliţe PAD se înregistrează în Mehedinţi (12.528 de asigurări la sfârşitul lunii iulie), Călăraşi (13.470), Giurgiu (13.734), Gorj (14.445) şi Ialomiţa (14.498). Mai puţin de 20.000 de poliţe PAD sunt în judeţele Sălaj, Teleorman, Tulcea, Botoşani, Olt, Harghita şi Covasna.

Amenzi de până la 500 de lei

Potrivit legii, proprietarii care nu îşi asigură casele pentru inundaţii, alunecări de teren şi cutremur pot fi amendaţi de autorităţile locale cu până la 500 lei. În plus, deşi asigurarea a fost gândită mai ales pentru cei din mediul rural, 75% dintre asigurări sunt în mediul urban. Totodată, aproape 90% din cei asiguraţi obligatoriu o fac pentru a putea să încheie şi o asigurare facultativă, care asigură acoperire pentru mai multe situaţii şi pentru o sumă mai mare, spun specialiştii. Valoarea asigurată a unei locuinţe este de cel mult 10.000 de euro pentru construcţiile din chirpici şi de 20.000 de euro pentru casele construite din materiale mai rezistente. PAID a fost înfiinţat în septembrie 2009 şi este controlat de marii asigurători din România. Primele poliţe emise de PAID, cunoscute şi sub denumirea PAD, au fost emise în iulie 2010.

INFOGRAFIE asigurarea obligatorie a locuintelor august 2016
Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite