Războiul monedelor. Cum se blochează casieriile băncilor prin noul protest al debitorilor cu credite în fanci elveţieni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Plata ratelor cu găleata de mărunţiş românesc este noua formă de protest al debitorilor cu franci elveţieni FOTO Sever Gheorghe
Plata ratelor cu găleata de mărunţiş românesc este noua formă de protest al debitorilor cu franci elveţieni FOTO Sever Gheorghe

Datornicii îşi plătesc ratele la creditele în franci elveţieni bănuţ cu bănuţ, în aşa fel încât pentru fiecare leu achitat trebuie întocmite formalităţi separate de înregistrare şi echivalarea cu valuta străină. Aceste operaţiuni ţin ocupate ore întregi casieriile băncilor luate la ţintă de protestatari

Grupul de debitori cu credite în franci elveţieni a trecut, începând de ieri, de la protestele de stradă la boicotarea activităţilor din bănci.

Pentru început, ei au obturat doar casieriile câtorva bănci, ore întregi, prin operaţiuni care presupun formalităţi minuţioase, ameninţând că această formă de protest ar putea lua proporţii de nivel naţional.

Mai mult, debitorii au venit la casieriile unor bănci cu găleţi de bănuţi, declanşând un fel de război al monedelor din care şi ei, dar mai ales şi bancherii vor avea de pierdut.

Mecanismul plăţii în cascadă

Ce se întâmplă, concret, la casierie? Debitorul-protestatar vine cu 1 (un) leu – bancnotă sau mărunţiş – şi cere să i se înregistreze ca plată în contul ratei, casierul fiind nevoit să întocmească toate procedurile birocratice (listarea şi completarea formularelor, chitanţă, registru etc.) şi să-i echivaleze suma în franci francezi.

Ca la orice plată, indiferent de suma în cauză, această operaţiune durează cel puţin două minute. Imediat după încheierea procedurii, debitorul pune pe ghişeu alt leu, obligându-l pe casier să ia totul de la capăt cu procedurile, echivalarea, completarea formularelor etc.

Trec astfel alte două-trei minute. Apoi debitorul mai scoate un leu, fără să lase un alt client la rând şi... tot aşa, leu după leu, minut după minut, dar mai ales hârtie după hârtie, casieria este ocupată întreaga zi.

Are sucursala mai multe casierii? Foarte bine: la fiecare ghişeu se instalează câte un debitor-protestatar şi blochează astfel una dintre activităţile esenţiale ale băncii, încasările de cash de la alţi clienţi.

Funcţionarii sunt calmi. Deocamdată

La o astfel de sucursală bancară, cu casieria în plin blocaj din cauza plăţilor în cascadă, am intrat şi noi, ieri, pentru a efectua un schimb valutar.

După mai bine de 10 minute de aşteptare în care nimeni nu ne spune de ce stau atât de mult cei doi plătitori de la ghişeele băncii, întrebăm ce se întâmplă.

Casierul, vorbind parcă mai mult ca să-l audă oamenii de la ghişeu, ne răspunde: „După cum vedeţi, au loc nişte operaţiuni mai speciale de plată, care durează cam mult“. „Dar nu vă puteţi opri un minut? E doar un schimb valutar, vreau să cumpăr euro, uitaţi banii şi buletinul“; „Nu, dom’le, aici e ocupat, vă recomandăm să mergeţi la altă agenţie a băncii“, ne spune casierul, cu o mimică de calm forţat, văzând bancnotele mari cu care eram gata să plătim pentru schimbul valutar.

În fine, la ieşirea din sucursală, omul de la pază ne şopteşte: „Mergeţi alături, n-are un curs mai bun, dar măcar e aproape“. Corect, n-are un curs mai bun, dar... e o unitate bancară concurentă (!) şi, cum era de aşteptat, la casieria acesteia fluxul de clienţi e mult mai mare decât de obicei.

Ce urmează?

Daniel Teodorescu, membru al grupului de cetăţeni cu credite în CHF şi iniţiator al protestului inedit de ieri, ne-a declarat că acesta a fost „doar un test“, urmând acţiuni de amploare mult mai mare.

„Astăzi doar am testat să vedem cum funcţionează mecanismul, cu ce probleme ne confruntăm, cum reuşim să ne sincronizăm. Dar la un moment dat, peste câteva zile, dacă mesajul nostru nu va fi luat în serios, vom declanşa acţiuni similare în întreaga ţară“, ne-a spus protestatarul.


Vâlcov: „Lucrăm la un produs nou“

Ministrul Finanţelor, Darius Vâlcov, lucrează împreună cu băncile comerciale care au acordat credite în franci elveţieni la o soluţie nouă pentru problemele debitorilor cu astfel de împrumuturi generate de aprecierea puternică a monedei elveţiene.

„Lucrăm la un produs nou“, a declarat marţi Vâlcov, după audierile conducerii BNR în Parlament. Ministrul nu a prezentat detalii despre varianta în lucru, dar se aşteaptă ca Parlamentul să adopte „Electorata“ îmbunătăţită, măsură redenumită „Scade rata“.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite