Portretul-robot al solicitantului de produse bancare: bărbat, tânăr, cu venituri mici şi medii
0Cei care solicită cel mai des produse bancare, fie că vorbim de leasing, credite sau depozite, sunt bărbaţi, sunt tineri şi au venituri mici sau medii, arată datele unui studiu al portalului financiar Efin.ro.
Astfel, 56,63% din persoanele care au aplicat pentru un produs bancar în primele trei luni ale acestui an au fost de sex masculin. Acest lucru se explică şi prin faptul că în multe familii bărbaţii au încă salarii mai mari decât femeile şi, în consecinţă, ei pot obţine credite mai mari.
Tinerii şi persoanele cu venituri mici şi medii sunt cele mai dornice să contracteze produse ale băncilor sau instituţiilor financiare nebancare, în special credite, în condiţiile în care au nevoie de bani pentru investiţii şi consum, pe care nu le pot satisface pe termen scurt din veniturile curente. Datele Efin.ro arată că aproximativ 40% din aplicanţi au vârsta cuprinsă între 20 şi 30 ani, iar 35,53% între 30 şi 40 de ani. Interesul pentru produsele instituţiilor financiare scade odată cu înaintarea în vârstă.
În ceea ce priveşte veniturile, peste 25% din aplicanţi au salarii cuprinse între 501 şi 1.000 lei, iar 24.59% între 1.001 şi 1.500 lei. Cea mai mare parte a aplicanţilor au contracte de muncă pe perioadă nedeterminată (aproape 90% din total), 7,86% au contracte pe perioadă determinată şi 2,67 nu au contracte de muncă, arată datele Efin.ro.
Cei mai mulţi dintre cei care au aplicat pentru un produs bancar au vizat contractarea unui credit de nevoi personale. Pe următoarele locuri se situează creditele acordate prin programul „Prima Casă“ şi creditele rapide, acordate, de regulă, de instituţiile financiare nebancare. Extrem de puţini au vizat deschiderea unui depozit la termen, acest lucru reflectând interesul tot mai scăzut al românilor pentru economisire, dar şi posibilităţile scăzute ale alestora pentru a pune un ban deoparte.