Ministerul Finanţelor: Impozitul plătit de datornicii care dau băncii imobilul ipotecat se aplică la valoarea declarată în actul de dare în plată

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Debitorul care dă casa în plată, pentru stingerea datoriilor către bancă, plăteşte şi impozitul aferent transferului de proprietate FOTO Adevărul
Debitorul care dă casa în plată, pentru stingerea datoriilor către bancă, plăteşte şi impozitul aferent transferului de proprietate FOTO Adevărul

Debitorii care aleg să dea casa băncii pentru stingerea datoriilor vor plăti impozit, potrivit Codului Fiscal, acesta fiind calculat la valoarea declarată în actul de dare în plată, adică la valoarea pe care o mai are de achitat în prezent debitorul băncii, arată Ministerul Finanţelor.

„În urma solicitărilor venite pe tema impozitării imobilelor ce fac obiectul dării în plată, Ministerul Finanţelor Publice vă comunică următoarele: Darea în plată a unui bun imobil este considerată, din punct de vedere fiscal, un transfer al dreptului de proprietate imobiliară din patrimoniul personal şi se impozitează în conformitate cu prevederile art.111 din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal, la valoarea declarată în actul de dare în plată. Impozitul este datorat de către debitor şi se plăteşte conform prevederilor Codului fiscal“, precizează Ministerul Finanţelor. 

De exemplu, Ministerul Finanţelor arată că, în cazul unui imobil dobândit în 2008 cu un debit pentru care se face darea în plată de 500.000 de lei (prin debit înţelegem datoriile din contractele de credit cu tot cu accesorii, fără costuri suplimentare) şi cu o valoarea minimă stabilită de Camerele notarilor publici, de 400.000 de lei, valoarea la care se calculează impozitul pe venit este cea a debitului, adică la 500.000 de lei.

Finanţele mai precizează că atât Legea nr.77/2016 privind darea în plată, cât şi Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal nu cuprind excepţii de la plată impozitului pe venitul din transferul bunurilor imobile din patrimoniul personal în cazul stingerii unor debite prin darea în plată.

Zamfir: „ Debitorii trebuie scutiţi de taxă“

Deputatul Daniel Zamfir, iniţiatorul legii privind darea în plată, susţine că debitorii ar trebui să fie scutiţi de plata impozitului la transferul de proprietate, întrucât este vorba despre eliberarea de datorie a acestora. În plus, el consideră că Ministerul Finanţelor trebuia să lămurească problema impozitului la darea în plată încă de când legea se afla în dezbatere în Parlament.  

„Nu putea legea dării în plată să stabilească chestiuni de ordin fiscal. Codul Fiscal vorbeşte de schimb de imobile, de acte de vânzare-cumpărare. Ministerul Finanţelor trebuie să stabilească acest lucru prin normele metodologice ale Codului Fiscal. Este foarte simplu. Din punctul meu de vedere, fiind vorba de o eliberare de datorie, debitorii trebuie scutiţi de acea taxă de 2% şi să plătească doar costurile notariale, cum se specifică în textul legii. Punem o taxă pe libertate?“, a declarat, pentru „Adevărul“, Daniel Zamfir. 

Deputatul a mai spus că, în comisiile de specialitate din Parlament, când s-a discutat textul legii, nu s-a ridicat niciodată problema acestei taxe, că Ministrul Finanţelor trebuia să aibă clarificată această problemă până la intrare în vigoare a legii, dar „aceştia au fost preocupaţi de cu totul alte probleme“.

Zamfir recomandă debitorilor care vor să-şi dea casa în plată să meargă să depună notificările la bănci, pentru că aceasta îi scuteşte de plata ratelor, iar până la transferul efectiv de proprietate există un termen de 30 de zile. 

De asemenea, Vasile Varga, vicepreşedinte al Uniunii Naţionale a Notarilor Publici din România (UNNPR) şi secretar al Comisiei Juridice din Camera Deputaţilor, susţine că datornicii care vor să apeleze la legea dării în plată pot să depună notificările la bănci „fără nicio probleme“. „Am discutat astăzi (luni – n.r.) cu Gabriel Biriş şi ne-a asigurat că vom primi un răspuns în cel mai scurt timp. Este vorba de o creanţă şi ca orice creanţă se impozitează. Aşteptăm un punct de vedere de la Ministerul Finanţelor, îl vom comunica tuturor notarilor şi publicului. Trebuie să respectăm Codul Fiscal şi Codul de procedură fiscală“, a spus Varga.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite