Cursul de schimb a atins nivelul maxim al ultimelor două luni, după ce Băsescu a anunţat că respinge memorandumul cu FMI. Euro a ajuns 4,4684 lei la BNR

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Euro se vinde la casele de schimb valutar la peste 4,45 lei FOTO Adevărul
Euro se vinde la casele de schimb valutar la peste 4,45 lei FOTO Adevărul

Cursul de schimb a urcat peste 4,45 lei/euro în prima oră a şedinţei interbancare de marţi, într-o piaţă cu volume medii de tranzacţionare, după ce preşedintele Traian Băsescu a anunţat, luni seară, că a decis să nu aprobe memorandumul cu FMI, din cauza accizei de 7 eurocenţi la carburanţi.

UPDATE 13.09 Euro a ajuns la 4,4684 la cursul Băncii Naţionale a României (BNR). 

Cotaţia CDS pentru România (prima de risc) a crescut în urma anunţului de aseară al preşedintelui Băsescu, cu 16 puncte de bază, în timp ce pentru alte ţări din regiune s-a păstrat tendinţa de scădere.

Cotaţia CDS pentru Ungaria şi Croaţia a scăzut cu trei puncte de bază.

Cotaţia CDS reprezintă percepţia asupra riscului pe care investitorii îl percep atunci când decid să cumpere titluri de valoare emise de statul român şi vor să se asigure împotriva riscului de neplată.

UPDATE 12.00 Cursul a urcat la 4,4666 lei/euro (+0,66% faţă de luni), trecând de nivelul de 4,46 lei/euro pentru prima dată în ultimele două luni, pe rulaje în creştere, potrivit dealerilor, care spun că jucătorii mizează pe termen scurt pe deprecierea leului, ca urmare a suspendării memorandumului cu FMI.


La debutul şedinţei locale euro a fost cotat la 4,4420 - 4,4450 lei, cu 0,8 - 0,95 bani (aproximativ 0,2%) peste nivelurile de luni din jurul orei 16:30, de 4,4340 - 4,4355 lei/euro.

Ulterior, cursul a urcat până la 4,4530 - 4,4550 lei/euro, cu 1,9 - 1,95 bani (0,4%) peste închiderea de luni.

În prima oră, cel mai redus nivel tranzacţionat a fost de 4,4420 lei/euro, iar maximul de 4,4535 lei/euro.

La scurt timp după ora 10:00, pe piaţa interbancară, euro era cotat la 4,4500 - 4,4530 lei, respectiv cu 1,6 - 1,75 bani (aproape 0,4%) mai sus decât nivelurile de luni din jurul orei 16:30.

„Pe termen scurt este estimată deprecierea leului, după anunţul de luni seară al preşedintelui Traian Băsescu privind memorandumul cu FMI. Este o reacţie normală a pieţei la acest anunţ. Volumele de tranzacţionare sunt normale. În general este lipsă de interes din partea jucătorilor străini pentru monedele statelor din regiune“, a afirmat un dealer, citat de Mediafax.

MAI PUTEŢI CITI:

Benzina şi motorina se scumpesc din cauza dublei accizări. Ce scumpiri mai aduce acordul negociat cu FMICreşterea accizelor şi taxarea construcţiilor speciale vor genera costuri pe care producătorii, comercianţii şi transportatorii le vor transfera la consumatorii finali – cetăţenii de rând.

Guvernul se aşteaptă ca preţul benzinei şi al motorinei să crească cu 30-40 de bani pe litru în urma introducerii noilor accizeModificările care vor fi operate de Guvern începând cu anul viitor în cazul accizelor aplicate carburanţilor vor genera o scumpire a benzinei şi motorinei cu 30-40 bani pe litru, în funcţie de produs, a declarat Daniel Chiţoiu, ministrul Finanţelor. În prezent, preţul sortimentelor de benzină cele mai vândute variază între 5,5-5,9 lei/litru.

DOCUMENT Cât se aşteaptă Guvernul să încaseze anul viitor la bugetul de stat din majorarea salariului minim, din accize şi din noile taxeVeniturile bugetului consolidat vor însuma anul viitor tot 32,9% din Produsul Intern Brut, dar un PIB calculat în creştere de la 625,6 miliarde lei la 658,6 miliarde lei. Cheltuielile se vor ridica la 35,1% din PIB. Cursul mediu de schimb luat în calcul este 4,45 lei/euro.

Liviu Dragnea: „Va fi o autostradă Sibiu-Braşov-Bacău şi una Sibiu-Piteşti. Prima va fi, poate, Sibiu-Braşov”

Vicepremierul Liviu Dragnea a declarat, la emisiunea „După 20 de ani” de la ProTV, răspunzând unei întrebări, că va exista atât o autostradă Sibiu-Braşov-Bacău, cât şi una între Sibiu şi Piteşti, menţionând că este posibil, în opinia sa, ca cea dintre Sibiu şi Braşov să fie construită prima.

Dan Şova: „Pentru gropile de pe drumurile naţionale avem nevoie de 4 miliarde de euro. În prezent se strâng 250 de milioane de euro”Pentru acoperirea gropilor de pe drumurile naţionale, România are nevoie de 4 miliarde de euro, a declarat, joi seara, ministrul delegat pentru probleme de infrastructură, Dan Şova, la postul Digi24, unde a mai discutat despre deszăpezirea drumurilor din ţară, care ar putea fi făcută de anul viitor de către firme străine.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite