VIDEO Haosul cipriot duce euro la peste 4,4 lei. Cum vor resimţi românii naţionalizarea depozitelor din Cipru

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ciprioţii au protestat faţă de măsura de taxare a depozitelor organizând manifestaţii şi postând bannere. Într-o staţie de autobuz , locuitorii au pus un afiş pe care scria „Merkel, ne-ai furat economiile de-o viaţă“ FOTO REUTERS
Ciprioţii au protestat faţă de măsura de taxare a depozitelor organizând manifestaţii şi postând bannere. Într-o staţie de autobuz , locuitorii au pus un afiş pe care scria „Merkel, ne-ai furat economiile de-o viaţă“ FOTO REUTERS

Pesimismul investitorilor cauzat de aplicarea taxei pe depozitele din Cipru s-a resimţit şi la Bucureşti. Euro a ajuns la aproape 4,42 lei, nivelul maxim al ultimelor 10 săptămâni.

Situaţia tensionată de pe piaţa bancară din Cipru, determinată de condiţia de naţionalizare a depozitelor în schimbul ajutorului financiar, afectează şi România. Nu atât prin prezenţa pe plan local a două bănci cu capital cipriot, cât prin deprecierea leului, ca efect al pesimismului investitorilor, şi prin numărul mare de companii cu capital „cipriot“ înregistrate la noi în ţară. Dar să le luăm pe rând. 

Şocul din Cipru, determinat de posibilitatea ca Guvernul să ia până la 10% din depozitele păstrate în băncile din insulă, s-a resimţit pe toate pieţele financiare, inclusiv la Bucureşti. Ieri, Banca Naţională a României (BNR) a anunţat un curs de schimb de 4,471 lei/euro, nivelul maxim al ultimelor 10 săptămâni. În sesiunea de vineri, cursul a fost de 4,3940 lei/euro. Leul s-a depreciat semnificativ şi în raport cu dolarul. Cursul a urcat cu 4,52 bani, la 3,4088 lei/dolar, cel mai înalt nivel începând cu 14 decembrie. 

Undele de şoc s-au resimţit pe toate pieţele. Bursele asiatice au înregistrat scăderi cuprinse, în medie, între 1,8% şi 2,2% din cauza temerilor privind economia cipriotă, iar cele europene au scăzut până la 2%. Bursele americane au deschis şi ele pe roşu. Euro a ajuns la nivelul minim al ultimelor 14 luni în raport cu dolarul american.

Dealerii bancari se aşteaptă ca turbulenţele pe pieţele financiare să se amplifice dacă Parlamentul cipriot va vota astăzi taxa pe depozitele bancare, după amânarea votului de ieri. Parlamentarii ciprioţi se angajaseră să finalizeze votul până azi-dimineaţă, înainte ca băncile să-şi reia activitatea, după ce ieri a fost zi liberă naţională. Băncile şi bancomatele vor rămâne închise până joi, potrivit unui oficial cipriot. 

Economiile mici ar putea scăpa 

Parlamentarii ciprioţi iau în calcul stabilirea unui prag inferior pentru naţionalizarea depozitelor, care ar urma să protejeze depozitele cu valori reduse. Astfel, măsura s-ar transforma într-o suprataxă pentru persoanele cu venituri ridicate. 

Guvernanţii de la Nicosia au ţinut însă să precizeze că toţi clienţii afectaţi de măsură vor fi despăgubiţi, amintind posibilitatea ca aceştia să primească acţiuni sau venituri din redevenţe atunci când statul va concesiona resursele de gaze naturale. Gigantul rus Gazprom şi-a exprimat deja disponibilitatea de a suporta costurile restructurării sistemului bancar în schimbul zăcămintelor.

Cel mai mare jok de poker

În orice colţ al lumii, propunerea de naţionalizare parţială a depozitelor populaţiei a fost primită cu îngrijorare şi privită drept o măsură care va duce la izbucnirea unei noi crize în Europa. 

Economiştii grupului bancar britanic RBS au publicat un raport cu titlul „Cipru: cel mai mare joc de poker din lume”, în care atrag atenţia asupra consecinţelor pe termen scurt şi mediu ale măsurii. Concluzia finală a economiştilor este că „acest pas este toxic şi reprezintă o eroare de politică”. 

Totodată, prima recomandare a acestora către investori este „Vindeţi euro!“ Mulţi le-au urmat sfatul. Pe pieţele asiatice, moneda unică europeană a atins cel mai scăzut nivel al acestui an în raport cu dolarul american. Pe de altă parte, economiştii JPMorgan Chase, cel mai mare grup bancar american după activele deţinute, a atras atenţia că, în cazul în care parlamentarii ciprioţi resping împrumutul de urgenţă de la UE şi FMI, riscurile cresc pentru întreaga economie europeană, iar scăderile de pe burse se vor acutiza. 

Putin: ”o decizie incorectă şi periculoasă”

Reacţiile puternice nu au fost însă limitate doar la economişti. Preşedintele rus Vladimir Putin a avut una dintre cele mai dure poziţii. „O astfel de decizie, dacă este adoptată, va fi incorectă, neprofesionistă şi periculoasă“, a declarat liderul de la Kremlin într-o şedinţă de guvern.

Entităţi din Rusia – bănci, companii sau persoane private – deţin depozite în valoare totală de 24 de miliarde de euro, potrivit estimărilor agenţiei de rating Moody’s. 

Mii de români, afectaţi

La finele lunii ianuarie, numărul companiilor cu capital majoritar cipriot era de 5.220, aproape 3% din totalul firmelor cu capital străin. Mai mulţi

oameni de afaceri din România au ales să-şi administreze afacerile prin firme înregistrate în Cipru. Printre aceştia se numără Ion Ţiriac (Vesanio Trading Limited), Puiu Popoviciu (Takita Investment), Florin Pogonaru (Prodplast) sau Lucian Butnaru (Zebrapay). În condiţiile în care firmele înregistrate în Cipru de aceşti oameni de afaceri au depozite în insulă, activitatea lor va fi afectată direct din cauza reducerii lichidităţilor.  

Cele două bănci cipriote de pe piaţa românească – Bank of Cyprus şi Marfin Bank – deţin numai 1,5% din sistemul bancar local. Valoarea depozitelor atrase de băncile cipriote din România se ridică la 370 de milioane de euro, însă reprezentanţii BNR dau asigurări că acestea nu vor fi afectate. Nicolae Cinteză, directorul direcţiei de Supraveghere din BNR, a afirmat că o asemenea măsură este valabilă doar pe teritoriul Ciprului şi nu ar viza depozitele din România. 

Există însă şi o bancă românească care îşi desfăşoară activitatea în insulă. Este vorba de Banca Transilvania, cea mai mare bancă cu acţionariat local, care şi-a deschis în 2007 o sucursală la Nicosia. Trei ani mai târziu, Banca Transilvania a mai deschis o unitate în Cipru, iar acum administrează active de 75 de milioane de euro. Reprezentanţii băncii susţin că sunt atenţi la contextul din Cipru şi urmează instrucţiunile oficiale primite, dar că activitatea nu va fi afectată. „Ponderea activităţilor sucursalei BT Cipru este nesemnificativă în totalul activităţilor băncii, fiind axată mai ales pe transferuri din Cipru către România ale românilor care lucrează în Cipru“, au declarat oficialii băncii, potrivit hotnews.ro. 

În Cipru locuiesc aproximativ 40.000 de români, iar mulţi dintre ei şi-au deschis depozite la băncile din insulă, astfel că anunţul acestei măsuri a creat panică în rândul lor. 

blogul său de pe adevarul.ro că „Naţionalizarea depozitelor din Cipru e o  «perversă ca pe Târgu Ocna»“ 

Şi cred că nu doar nemţii vor banii ascunşi în Cipru, ci şi britanicii şi, poate, chiar şi ruşii. Cei ce vor pierde vor fi: (i) Cipru, (ii) deponentul de rând, (iii) sistemul bancar şi (iv) încrederea în Europa. 

Reacţii dure în ziarele lumii

Financial Times: „Cipru: o şansă pentru Putin să se alăture salvării şi să lupte împotriva corupţiei“

Bloomberg: „Euro, la minimul din ultimele 14 luni, pe fondul crizei din Cipru“

 Market Watch (site afiliat „The Wall Street Journal“): „Cipru, în epicentrul noii crize din zona euro“

The Wall Street Journal: „Analiştii reacţionează şocaţi la planurile de impozitare ale Ciprului“

Time: „Cipru: «Salvarea» UE care riscă să eşueze“

The Guardian: „Criza datoriilor suverane ale Ciprului zguduie pieţele“

Daily Mail: „Marele jaf bancar din UE: Contribuabilii britanici salvează victimele scandalosului raid asupra conturilor cipriote“

Le Monde: „Ciprul, salvare cu preţul slăbirii zonei euro“

El Pais: „Rusia critică planul de salvare a Ciprului, pentru că e «periculos, incorect şi neprofesional»“

The New York Times: „Cipru se ia de cel mic“

CNN: „Fuga la bancomate în Cipru, din cauza taxei impuse de UE“

Financial Mirror: „Haraki german pentru euro? Schauble, învinovăţit pentru prăbuşirea Ciprului“

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite