Crizele generate de PSD îngroapă leul. Ce spun analiştii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
leu/euro mfax

Ultimele şase luni au adus pentru moneda naţională o depreciere continuă, marcată de crize politice şi instabilitate, evenimente care au sădit incertitudine printre investitori.

Leul a înregistrat un declin aproape continuu faţă de euro încă din decembrie anul trecut, când PSD a câştigat alegerile şi a preluat puterea executivă. Dacă în data de 12 decembrie 2016, imediat după câştigarea alegerilor de către PSD, euro era cotat la 4,5067 lei, iată că, şase luni mai târziu, acesta s-a apreciat faţă de moneda românească la 4,5987 lei, pe 21 iunie 2017, un maxim al ultimilor aproape cinci ani.

Şase luni de decizii proaste

Pe tot parcursul guvernării PSD leul a suferit deprecieri. Dacă moneda naţională nu a fost afectată în decembrie de rezultatul alegerilor parlamentare, deoarece jucătorii din piaţă anticipau victoria PSD, aceasta a suferit însă când preşedintele Klaus Iohannis a refuzat, două săptămâni mai târziu, pe 27 decembrie, numirea lui Sevil Shhaideh drept premier. Investitorii se temeau atunci de posibilitatea unei instabilităţi politice pronunţate în România, după ce liderii coaliţiei au ameninţat cu demararea procedurilor de suspendare a preşedintelui.

O nouă criză a apărut în noaptea de 31 ianuarie. Atunci, Executivul condus de Sorin Grindeanu dădea Ordonanţa de Urgenţă 13/2017 privind modificarea codurilor penale care avea să fie şi publicată în Monitorul Oficial câteva ore mai târziu, pe timp de noapte, şi care a bulversat şi pieţele financiare. Aceasta a afectat atunci şi moneda naţională. De la un curs de 4,5038 lei/euro, cât indica BNR pe 31 ianuarie la ora 13, cotaţia oficială a sărit la 4,5240 lei/euro pe data de 1 februarie. În urma protestelor şi retragerii ordonanţei, declinul s-a mai liniştit.

O nouă îngrijorare a mai apărut în cea de-a treia lună a anului, când Banca Naţională a României (BNR) a anunţat, pe 22 martie, un curs de referinţă de 4,5631 lei/euro, leul fiind afectat de politica fiscală şi salarială a Guvernului şi de conjunctura externă, marcată de aversiune la risc. Economiştii considerau atunci că deficitul bugetar al României ar putea creşte la niveluri nesustenabile în acest an.

Leul a mai suferit, între timp, deprecieri, venite pe o conjunctură externă şi influenţate de alegeri în ţările europene, dar şi de incertitudinile existente pe unele pieţe financiare globale.

Punctul culminant

Un apogeu al incertitudinilor acestei guvernări a apărut luna aceasta, după ruptura apărută între liderul PSD, Liviu Dragnea, şi premierul Sorin Grindeanu, şi în condiţiile în care alianţa PSD-ALDE a iniţiat o moţiune de cenzură împotriva propriului guvern.

Leul s-a depreciat semnificativ începând de marţea trecută, 13 iunie, când euro a urcat spre 4,57 lei, pe fondul discuţiilor despre schimbarea guvernului. Miercuri, 21 iunie, acesta a atins un nivel maxim al ultimilor aproape cinci ani, de aproape 4,6 lei. BNR a anunţat miercuri un curs de referinţă de 4,5987 lei/euro, un nivel maxim din 3 august 2012, în condiţiile în care investitorii aşteptau rezultatul votului pe moţiunea de cenzură depusă de către alianţa PSD-ALDE împotriva propriului guvern şi clarificări despre formarea unui nou executiv.

evolutie leu euro

Nivelul maxim istoric din 2012 a fost atins tot pe fondul unor tensiuni politice majore din România, în perioada suspendării preşedintelui de atunci, Traian Băsescu, de către majoritatea USL din Parlament.

Ce spun analiştii

Potrivit analiştilor, leul nu a fost afectat numai de criza politică, ci şi de decizia Rezervei Federale americane, care a majorat dobânda sa cheie. Cu toate acestea, incertitudinea va rămâne până în momentul alegerii unui nou Guvern.

„Ca să vedem o apreciere de unde am plecat, ar trebui să vedem soluţionarea crizei, să vedem un nou guvern”, a spus pentru „Adevărul” Ciprian Dascălu, economist-şef ING Bank. Potrivit lui, este greu de spus în ce măsură leul a fost afectat de fiecare dintre cei doi factori, însă moneda românească rămâne în continuare foarte puţin volatilă.

Pe piaţa interbancară, euro a urcat la un maxim de 4,6010 lei. „Uşor contraintuitiv, imediat după ce a ieşit votul pe moţiune, euro s-a dus la 4,5850 lei. S-a mai calmat, dar s-a şi întors înapoi pentru că probabil s-a prins lumea că tehnic nu ai guvern. Probabil va fi în continuare o instabilitate, până luni (când preşedintele Iohannis are consultări cu partidele pentru negocierea viitorului Guvern, n.r.)”, au declarat pentru „Adevărul” surse bancare.

Guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, a declarat miercuri că „leul nu se depreciază, este unde trebuie”. Şi Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR, consideră că reacţia pe piaţa valutară, în ultimele zile, a fost moderată şi „în niciun caz nu justifică alarma trasă de numeroşi comentatori tv, cum că… piaţa valutară se prăbuşeşte”.

Totodată, Florian Libocor, economistul-şef al BRD, a precizat că leul a evoluat firesc şi este o monedă stabilă, ceea ce demonstrează încă o dată maturitatea şi eficienţa conduitei politicii monetare. „Chiar dacă tensiuni vor mai exista în sfera economică şi/sau politică, nu am niciun fel de motiv să nu am încredere în moneda naţională”, a spus Libocor.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite