UPDATE Francul elveţian creşte din nou şi ajunge la 4,47 lei, în timp ce euro se menţine peste pragul de 4,5 lei. Ce spun dealerii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Francul elveţian, la a treia zi de apreciere accelerată
Francul elveţian, la a treia zi de apreciere accelerată

Cursul francului elveţian anunţat de Banca Naţională a României (BNR) a crescut luni cu 1,1%, la 4,4716 lei, un nou maxim istoric.

În acelaşi timp, referinţa pentru euro a scăzut cu 0,77 bani, menţinându-se însă ridicată, la 4,5018 lei.

Referinţa pentru dolarul american a coborât de la recordul de 3,8863 lei, înregistrat vineri, la 3,8815 lei.

Cum s-a ajuns aici

Cursul francului a atins joi şi vineri valori record, ca urmare a eliminării plafonului impus de Banca Elveţiei pentru cursul franc/euro.

Vineri, cursul francului s-a plasat la 4,4228 lei, în urcare cu 2,2% faţă de joi, când a fost cotat la 4,3287 lei, în creştere cu 15,7% faţă de miercuri.

Francul s-a apreciat joi pe pieţele externe imeidiat după anunţul Băncii Eleveţiei că renunţă la plafonul de 1,2 franci/euro.

Moneda eleveţiană s-a apreciat cu până la 41%, la 85,17 centime/euro, cel mai mult de la debutul euro în 1999.

Nivelul record de 85,17 centime pentru un euro atins de franc însemna, la momentul respectiv, o paritate de 5,28 lei pentru moneda elveţiană, calculată prin intermediul cotaţiilor euro/franc şi euro/leu.

Plafonul de 1,2 franci/euro a fost introdus de Banca Elveţiei în septembrie 2011, când francul era aproape la paritate faţă de euro, la fel ca în prezent.

La momentul transmiterii acestei ştiri, euro este pe pieţele externe uşor peste nivelul de 1 franc, la 1,0067 franci/euro.

Dealer: piaţa e în aşteptare

"Volumele sunt mici, deşi sunt şi vânzători şi cumpărători. Probabil se tranzacţionează mai mult ordine comerciale. Regiunea nu se mişcă foarte mult, iar leul are o evoluţie similară.

Activitatea mai slabă este determinată probabil de faptul că piaţa din SUA este închisă. În plus, au fost două zile (joi şi vineri, n.r.) agitate, astfel că jucătorii profită de linişte pentru a-şi analiza poziţiile", a declarat pentru Mediafax dealerul unei bănci.

Volumele din piaţa interbancară s-au situat în prima parte a şedinţei de luni sub media pentru acest interval al zilei.

Dobânzile au scăzut uşor

Ratele medii ale dobânzilor practicate de băncile comerciale pentru depozitele atrase (ROBID) şi plasate (ROBOR) în lei pe termen de o zi se află luni la 0,05% - 0,42% pe an, faţă de 0,06% - 0,43% pe an vineri.

Ratele medii ale dobânzilor pentru plasamentele pe termen de o săptămână se situează la 0,11% - 0,6% pe an, în scădere uşoară de la 0,12% - 0,62% în şedinţa anterioară.

Dobânda ROBOR pentru plasamente cu scadenţă la trei luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile pentru cele mai multe credite în lei acordate de bănci pe termen scurt şi mediu, a stagnat la 1,6% pe an.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite