Finanţări 2015. Primele proiecte pe PNDR 2014-2020 vor putea fi depuse   din 25 martie, iar schemele de subvenţii pe suprafaţă sunt adoptate de Guvern

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fermele mijlocii vor fi cele mai avantajate prin programele de finanţări europene pentru agricultură
Fermele mijlocii vor fi cele mai avantajate prin programele de finanţări europene pentru agricultură

Primele două măsuri de finanţare pe noul Program Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) vor fi deschise pe 25 martie 2015, iar ghidurile solicitantului se vor publica până la finele acestei săptămâni, a declarat secretarul de stat în Ministerul Agriculturii George Turtoi, citat de Agerpres. Iar Guvernul a aprobat azi noile scheme de subvenţii pe suprafaţă.

"Noi suntem pregătiţi să lansăm pe 25 martie primele sesiuni de depunere de proiecte pe două măsuri, tineri fermieri şi investiţii în ferme, plus cele trei angajamente pe plăţi directe care sunt parte din cererea unică de la APIA: agromediu şi climă, agricultură ecologică şi plăţile pentru zone care se confruntă cu constrângeri naturale.
Spre finalul săptămânii o să avem pe site şi ghidurile solicitantului pentru consultare pe ambele măsuri", a spus George Turtoi.

Legislaţia e pe traseul de avizare

Oficialul a precizat că Ministerul Agriculturii a trimis către avizare toată legislaţia naţională aferentă pentru deschiderea primelor sesiuni din noul program, fiind deja stabilite în Comitetul de Monitorizare toate criteriile de selecţie şi punctajele.

"Am dat drumul pe traseul de avizare Hotărârii de Guvern similare cu cea din programul trecut, ordinelor de ministru pentru lansarea sesiunilor şi pentru criteriile de selecţie.
Am stabilit toate criteriile de selecţie împreună cu grupul de lucru din Comitetul de Monitorizare, precum şi punctajele cu toţi fermierii şi asociaţiile din agricultură.
Practic, suntem pregătiţi să lansăm primele două măsuri din program pe 25 martie", a adăugat George Turtoi.

Acord de principiu de la UE pe tot PNDR-ul, în aprilie

În opinia oficialului MADR, Comisia Europeană va da un 'acord de principiu' pe întregul program de dezvoltare rurală al României undeva la mijlocul lunii aprilie, astfel încât din luna mai a acestui an vor putea fi deschise toate măsurile de finanţare din noul PNDR 2014-2020.

"PNDR 2014-2020, întreg programul consolidat, a fost trimis săptămâna trecută către Comisia Europeană, iar acum se face o consultare inter-servicii, între toate Direcţiile Generale ale Comisiei Europene.
Cred că o să primim un OK pentru a trimite programul în sistemul informatic, sper în cel mult două săptămâni, iar undeva la mijlocul lunii aprilie o să avem acordul de principiu de la CE prin care putem lansa toate măsurile.
La sfârşitul lunii aprilie, începutul lunii mai, încercăm să lansăm toate măsurile de finanţare din noul program", a explicat secretarul de stat în Ministerul Agriculturii.

Câţi bani vom putea trage

România are alocată prin PNDR 2014-2020 o sumă totală de 9,363 miliarde de euro, din care 8,015 miliarde de euro reprezintă fondurile europene atribuite ţării noastre, iar 1,347 miliarde de euro reprezintă contribuţia naţională.

Măsura privind investiţiile în ferme are un buget total de 892,32 milioane de euro pentru perioada de programare de 7 ani, inclusiv contribuţia naţională de 134,35 milioane de euro, iar măsura dedicată tinerilor fermieri, aproape 445 milioane de euro, din care 44,5 milioane de euro reprezintă contribuţia naţională.
 


Noile scheme de plăţi directe, adoptate de Guvern

Guvernul a aprobat miercuri o Ordonanţă de Urgenţă care reglementează noile scheme de plăţi directe în agricultură în perioada 2015-2020, act normativ care prevede, între altele, acordarea din acest an a plăţii redistributive în cazul fermierilor care deţin între 5 şi 30 de hectare, a declarat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.

Plată cumulativă, din 2015

Ajutoare naţionale de tranziţie trebuie să scadă din 2015 până în 2020 de la 100% la 50% din valoarea sprijinului care a fost acordat în anul 2013.

Schema de plată unică în anul 2015, vom avea o singură cerere de plată pe care o vor completa fermierii, o cerere de plată care trebuie să vizeze atât ajutoarele europene, cât şi ajutoarele naţionale de tranziţie pe care le acordăm de la bugetul de stat.

„Cea mai importantă modificare este aceea că începând din anul 2015 vom introduce o plată cumulativă. Ea se numeşte în legislaţia europeană plată redistributivă, conform căreia vom încerca să stimulăm comasarea terenurilor agricole după o perioadă foarte lungă de când se încearcă la nivel naţional acest lucru“, a declarat ministrul Agriculturii.

Constantin a explicat că, potrivit noii prevederi, fermierii care vor avea o suprafaţă între 5 şi 30 de hectare vor primi o plată stimulativă mai mare cu aproximativ 40 de euro faţă de fermierii care vor avea o suprafaţă între 1 şi 5 hectare sau care vor depăşi 30 de hectare.

"Am vorbit de foarte mult timp despre acest lucru, este posibilitatea pe care o prevede noua Politică Agricolă Comună şi prin care, cred eu, că într-o perioadă destul de scurtă vom reduce numărul de beneficiari.
În momentul de faţă avem 800 de mii de beneficiari ai plăţilor directe (...) care au o suprafaţă între 1 şi 5 hectare“, a afirmat ministrul Agriculturii.

Schemă specială pentru tinerii fermieri

Daniel Constantin a precizat că OUG aprobată miercuri prevede şi o schemă de plăţi directe pentru tinerii fermieri.

"Introducem posibilitatea ca tinerii până în 40 de de ani care au suprafeţe nu mai mari de 60 de hectare să primească pentru o perioadă de cinci ani — 2015-2020 — o plată suplimentară, cu 25% mai mare faţă de cei care au peste această vârstă de 40 de ani", a declarat ministrul Agriculturii.

Urmează şi sprijinul cuplat

Constantin a mai spus că OUG prevede, totodată, şi o schemă de plăţi directe care are în vedere "sprijinul cuplat" pentru fermieri.

"Pentru anumite categorii pe care fiecare stat membru poate să le definească se consideră necesar să se transmită solicitarea către CE, solicitarea pentru categoriile respective, dar şi pentru cuantumul pe care dorim să-l acordăm. România a definit o listă cu acele categorii de culturi care să beneficieze de sprijinul cuplat, dar şi pentru sectorul zootehnic“, a spus ministrul.

Facilităţi pentru crescătorii de vaci

În sectorul zootehnic, de la 1 aprilie 2015 se vor elimina cotele de lapte pentru cei care au între 10 şi 150 de capete.

„Un sprijin suplimentar pentru cei care au vaci pentru lapte care porneşte de la 350 de euro în anul 2015 şi poate ajunge la sume mai mari către 2020", a declarat ministrul Agriculturii.

OUG mai stabileşte că începând cu anul 2018 nu se mai pot primi cereri de plată, subvenţii, plăţi directe, dacă nu există documentele cadastrale.

"Este un lucru pe care l-am prevăzut pentru că începând cu anul 2020 previziunea europeană este aceea de a se trece de la plata pe suprafaţă la plata pe fermă", a mai declarat Daniel Constantin.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite