Efectul împrumuturilor masive din anii crizei: statul a plătit dobânzi de un miliard de euro în primele patru luni din 2013

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru împrumuturile atrase în trecutul apropiat, Guvernul a plătit dobânzi de 4,38 miliarde de lei din ianuarie până în aprilie, reiese din datele privind execuţia bugetară anunţate de Ministerul Finanţelor.

În anii crizei, statul a devenit cel mai „flămând“ client al băncilor, împrumutându-se cu o frecvenţă nemaiîntâlnită ce se ridica la peste un miliard de lei pe lună. Dacă atunci consecinţele erau resimţite de firme, care – în cea mai mare măsură – au rămas fără finanţarea băncilor, acum efectele se văd în bugetul de stat.

În 2013 ne-au potopit scadenţele şi iată că în primele patru luni din acest an Guvernul a cheltuit numai cu dobânzile bancare 4,38 miliarde de lei, potrivit datelor privind execuţia bugetară anunţate de Ministerul Finanţelor. Adică aproape un miliard de euro, nivel care nu a mai fost atins în perioada postdecembristă.

Un calcul simplu arată că am plătit doar pentru dobânzile acumulate prin împrumuturile din ultimii ani mai mult de un miliard de lei pe lună sau 36,5 milioane de lei pe zi, în cele 120 de zile ale perioadei ianuarie-aprilie 2013. Anul trecut, în aceeaşi perioadă, Guvernul plătise 3,9 miliarde de lei în contul dobânzilor, respectiv 32,9 milioane de lei pe zi.

Încotro ne îndreptăm? Datele anunţate ieri de Banca Naţională a României arată că soldul creditului guvernamental a scăzut în intervalul aprilie 2012 - aprilie 2013 cu 10,2%, până la 72,7 miliarde de lei. Ceea ce înseamnă că în viitorul apropiat vom avea cheltuieli ceva mai mici cu dobânzile. Până atunci însă, trebuie să treacă scadenţele sosite în contul împrumuturilor din trecut.

Accize mai mari, încasări mai bune la buget

În perioada analizată, încasările din impozitul pe venit şi din contribuţiile de asigurări sociale au crescut (+11%, respectiv +5,9%) datorită creşterii veniturilor salariale, ca urmare a măsurilor de reîntregire a salariilor personalului bugetar şi a majorării salariului minim de la 1 februarie 2013.

Încasările din TVA au urcat cu 6% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, evoluţia favorabilă evidenţiind faptul că acestea nu au fost afectate de măsura plăţii TVA la încasare, menţionează Ministerul Finanţelor.

De asemenea, încasările din accize au crescut (+13%) ca urmare a majorării accizei la motorină, dar mai ales a a cursului de schimb luat în calcul la plata acestor taxe. Dacă acest curs a fost de 4,3001 lei/euro pentru 2012, cel pentru 2013 este de 4,5223 lei/euro, în creştere cu 5%.
 


Ne menţinem în ţinta de deficit bugetar

Decalajul dintre veniturile şi cheltuielile bugetare – deficitul bugetar – a urcat, în primele patru luni din acest an, la 7,49 miliarde de lei (1,2% din PIB), de la 4,19 miliarde de lei, cât era soldul primelor trei luni. Deficitul „se menţine în limite care nu periclitează ţinta agreată cu partenerii internaţionali“, potrivit Ministerului Finanţelor. „În cursul lunii aprilie, ca urmare a plăţii anticipate a drepturilor salariale aferente lunii aprilie, s-a înregistrat o creştere a deficitului, având o influenţă de circa 0,2 puncte procentuale, cu un caracter sezonier care se va recupera în luna mai. Astfel, în absenţa acestor plăţi anticipate, deficitul bugetar pe primele patru luni ar fi fost de 1% din PIB, faţă de 0,85% din PIB în perioada similară a anului 2012“, notează instituţia.
 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite