Dezbaterea legii dării în plată, amânată. Piperea acuză că o delegaţie bancară a obţinut în Parlament neaplicarea legii pentru creditele în derulare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dezbaterea pe legea dării în plată s-a amânat cu încă o săptămână, după ce o delegaţie de bancheri, condusă de Bogdan Olteanu, viceguvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), a fost ieri în Parlament, aceaştia convingându-i pe şefii comisiilor să nu aplice prevederile legii pentru creditele „Prima Casă“ şi pentru cele în derulare, a scris pe Facebook avocatul Gheorghe Piperea.

„Azi a fost o delegaţie bancara la Parlament, condusă de B Olt (Bogdan Olteanu – n.r.), prim-vice la BNR. Desigur, delegaţia a fost primită semi-clandestin. Dar a obţinut ceea ce a vrut. S-a amânat cu încă o săptămâna dezbaterea legii dării în plată. Asta nu e singura veste rea. Se pare că şefii de comisii au acceptat deja excluderea Programului «Prima Casă», dar şi interdicţia aplicării legii la creditele în derulare. Cu aceste cedări, pur şi simplu, legea devine inutilă şi toate abuzurile din trecut, uitate, iertate, amnistiate. Nu cred că parlamentarii au primit suficiente scrisori pâna acum.  Şi nici nu au avut prea mult de furcă la vederea unor proteste de stradă. Dar poate că interesul pentru această lege este mai mic decât spaima de această lege a bancilor. Cine stie?“, a scris ieri, pe Facebook, Gheorghe Piperea, avocatul care reprezintă în instanţă mai multe grupuri de clienţi nemulţumiţi ai băncilor.   

Citeşte şi: BCR avertizează: 60% din clienţii băncilor nu vor mai putea accesa împrumuturi din cauza legii „Darea în plată“

Şi deputatul Daniel Zamfir, iniţiatorul proiectului de lege, a avut o reacţie pe Facebook, în care arată că a convenit cu Viorel Ştefan, preşedintele comisiei buget-finanţe din Camera Deputaţilor, şi cu vicepreşedintele Eugen Nicolaescu să aducă propriile contraargumente pe parcursul zilei de marţi.   

„Pentru că foarte mulţi mă întreabă ce se întâmpla cu legea şi daca este adevărat ce spune profesorul  Piperea, vă spun următoarele: Am aflat şi eu de la jurnaliştii de la Parlament că bancherii, în frunte cu Bogdan Olteanu, au fost azi pe acolo. Mi-au confirmat ulterior domnii Viorel Ştefan de la PSD şi Eugen Nicolaescu de la PNL că au avut azi loc discuţii şi că într-adevăr bancherii insistă ca legea să nu se aplice şi creditelor în derulare. Am convenit cu cei doi să le aduc şi eu argumentele mele în cursul zilei de mâine. Vreau să vă asigur că n-am bătut palma cu băncile, aşa cum îmi transmit unii şi altii, eu n-am fost invitat la întâlnirea asta şi nici nu ştiam de ea şi nu e drept să mă acuze cineva tocmai pe mine de trădare!“, a scris Zamfir pe Facebook, luni seara. 

Citeşte şi: Dai casa şi scapi de bancă. Bancherii spun că legea privind darea în plată va avea ca efect restricţionarea accesului la creditare şi induce „riscuri sistemice“

Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, a declarat vineri că reacţia băncilor la perspectiva legii dării în plată este una normală, întrucât acestea lucrează cu banii deponenţilor, pe care trebuie să-i poată da înapoi în orice moment, iar legea trebuie modificată, pentru a ajuta doar cetăţenii în dificultate.

„Dau părerea cu toată decenţa pentru că Parlamentul hotărăşte legile. Cred că dacă textul legii ar fi pus în concordanţă cu expunerea de motive, adică să-i ajute pe cei care au probleme sociale, deci legea nu s-ar referi la bunuri imobile care pot să însemne bucăţi de pământ, clădiri neterminate, orice, ci la clădiri rezidenţiale, la locuinţa unui om care ajunge într-o situaţie dificilă, să nu poată să dea banii înapoi. Deci dacă s-ar pune în concordanţă ceea ce s-a spus că se urmăreşte, cu textul legii, eu cred că ... nu ar strica“, a spus Isărescu. 

Reacţia băncilor de a creşte avansul la creditele ipotecare sau de a se retrage din programul „Prima Casă“, care ar deveni nefuncţional în urma adoptării legii dării în plată, este una normală, a spus el. „Este o reacţie prudenţială, o reacţie normală. Nu este şi nu trebuie interpretată ca un fel de răzbunare, cum am văzut că se discută uneori prin presă, sau ca o ameninţare. Este o reacţie prudenţială normală. Este o reacţie normală la o propunere care schimbă cadrul de acordare a creditului în România“, a explicat Isărescu.

Potrivit legii dării în plată, debitorul va ceda toate bunurile ipotecate în favoarea creditorului, în situaţia în care executarea obligaţiilor asumate prin contractul de credit a fost garantată cu două sau mai multe bunuri. Modificările au fost intens criticate de către reprezentanţii băncilor.

În decembrie, preşedintele Klaus Iohannis a transmis Parlamentului cererea de reexaminare asupra legii privind stingerea creditelor prin darea în plată a imobilelor, invocând faptul că acest proiect este binevenit, însă forma adoptată de Legislativ, în loc să-i ajute pe cei cu credite, riscă să creeze „dificultăţi“.

Proiectul de lege ar fi trebuit să fie dezbătut marţi în Comisia Juridică a Senatului, însă discuţiile au fost amânate, deputatul PNL Daniel Zamfir, iniţiatorul proiectului, motivând că decizia de amânare a fost luată din cauza unor tergiversări pe care le-ar încerca băncile.

Reprezentanţii Consiliului Patronatelor Bancare din România au susţinut însă că băncile nu au solicitat nicio amânare, având în vedere că nu au fost invitate la discuţii, iar amendamentele nu le-au fost transmise.

Citeşte şi: Recomandarea Guvernatorului: Legea dării în plată trebuie să-i protejeze pe cei cu credite de locuinţe

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite