Depozitele în dolari pot fi pariul câştigător în acest an

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Chiar dacă dobânzile la depozitele în dolari nu sunt atractive, creşterea cursului de schimb poate aduce câştiguri însemnate FOTO Mediafax
Chiar dacă dobânzile la depozitele în dolari nu sunt atractive, creşterea cursului de schimb poate aduce câştiguri însemnate FOTO Mediafax

Deşi depozitele în dolari au cele mai mici dobânzi comparativ cu cele în lei sau euro, ele se pot dovedi cele mai avantajoase având în vedere prognozele economiştilor care indică un nivel de peste 4,5 lei pentru moneda americană.

Depozitele bancare în dolari se dovedesc a fi cea mai avantajoasă alegere pentru cei care vor să economisească, iar asta nu datorită nivelului dobânzilor, care nu este mare, ci graţie creşterii semnificative a cursului de schimb leu/dolar, avans care va continua, potrivit estimărilor specialiştilor. 

Pentru a evidenţia avantajele financiare pe care le poate genera în acest an un depozit în dolari, comparativ cu unul în lei sau în euro, am luat în calcul o sumă de 10.000 de lei ce ar urma să fie economisită pentru o perioadă de nouă luni. De asemenea, pentru a putea calcula câştigul obţinut la sfârşitul perioadei de economisire, am luat în calcul prognozele analiştilor economici privind nivelul euro şi al dolarului pentru sfârşitul acestui an.  

Mai exact, pentru moneda americană am ţinut cont de prognoza companiei de brokeraj XTB România, care indică un nivel de 4,6 lei pentru dolar la finele acestui an. Pentru euro, am luat în calcul mai multe prognoze, acestea încadrându-se în intervalul 4,35-4,55 lei pe unitate. 

Economiile în lei, cele mai mari dobânzi

Depozitele în moneda naţională au în prezent cele mai mari dobânzi comparativ cu cele în euro sau dolari şi nu implică niciun risc valutar – nici nu poţi câştiga mai mult din aprecierea valutei în care se economiseşte, nici nu poţi pierde în caz contrar. 

Cea mai mare dobândă de pe piaţă care se acordă în prezent pentru un depozit constituit pe o perioadă de nouă luni este de 3,5% pe an, ceea ce ar însemna o dobândă netă de 220,5 lei în cazul unei sume economisite de 10.000 de lei. Astfel, suma acumulată în acest caz ar fi de 10.220,5 lei, potrivit calculelor portalului Conso.ro. Dacă luăm în calcul dobânda medie oferită de bănci pentru depozitele pe o perioadă de nouă luni, de 2,6% pe an, câştigul ar fi de 163,8 lei, iar suma acumulată s-ar ridica la sfârşitul perioadei la 10.163,8 lei. 

Câştiguri medii pentru euro

Euro este una dintre valutele faţă de care leul a avut o evoluţie constantă în ultimele luni, având în vedere creşterea semnificativă a cursurilor de schimb leu/dolar sau leu/franc elveţian. La un curs de schimb actual de aproximativ 4,44 lei/euro, 10.000 de lei echivalează cu 2.250 de euro. 

Romanian International Bank (RIB) oferă în prezent cea mai mare dobândă pentru depozitele în euro la nouă luni – 2,6% pe an, potrivit Conso.ro. În acest caz, câştigul din dobândă ar fi de 38,86 euro. Luând în calcul un euro estimat la 4,45 lei pentru sfârşitul anului, câştigul din dobândă ar echivala cu 172,93 lei, iar suma acumulată s-ar ridica la 2.286,86 euro, adică echivalentul a 10.176,53 lei. Adică mai puţin decât în cazul unui depozit în lei. 

Dacă luăm în calcul dobânda medie din piaţă pentru economiile în euro cu scadenţa la nouă luni, de 1,5% pe an, câştigul din dobândă ar fi de 21,26 euro (94,61 lei), iar suma acumulată s-ar ridica la 2.271,26 euro (10.107,11 lei). Deci tot mai puţin decât în cazul unui depozit în lei cu aceeaşi scadenţă. 

  

Surprize din partea dolarului

Depozitele în dolari au intrat într-un con de umbră în ultimii ani din cauza dobânzilor reduse oferite de bănci, dar şi pe fondul volumului redus de tranzacţii în moneda americană. De altfel, sunt bănci care nici nu mai au în ofertă depozitele în dolari. La un curs actual de aproximativ 4,18 lei/dolar, suma economisită de 10.000 de lei reprezintă echivalentul a 2.390 de dolari. 

Marfin Bank acordă în prezent cea mai mare dobândă pentru depozitele în dolari cu scadenţa la nouă luni – de 2,15% pe an, potrivit Conso.ro. În acest caz, câştigul din dobândă se va ridica la scadenţă la 32,17 dolari, iar suma acumulată la 2.422,37 dolari. La un curs de schimb estimat la 4,6 lei la sfârşitul anului, dobânda ar echivala cu 147,98 lei, iar suma acumulată cu 11.142,9 lei. Putem observa, în acest caz, că suma finală rezultată în urma perioadei de economisire (presupunând că ea va fi transformată în lei, întrucât e greu de crezut că se va face o plată în dolari) este mai mare decât în cazul depozitelor în lei sau euro – cu 9%, respectiv cu 9,5%. 

Chiar şi în cazul unei dobânzi medii de numai 1% pe an depozitele în dolari se pot dovedi mai avantajoase datorită creşterii cursului de schimb aşteptate. Câştigul din dobândă ar fi de 15,06 dolari (69,28 lei), astfel că suma acumulată s-ar ridica la 2.405,06 dolari (11.063,28 lei). 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite