De ce avem cel mai slab leu, în plin avânt al economiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Creşterea economică-record nu s-a re­simţit şi în cursul de schimb. Leul con­tinuă să doboare noi şi noi „minime isto­rice“ în raport cu euro. În plin avânt economic, leul este mai slab decât în recesiune, iar lucrurile s-ar putea deteriora în continuare.

În anul de graţie 2017, România înregistra cel mai rapid ritm de creştere eco­nomică din Uniunea Europeană, de 6,9% din PIB. Tot în 2017, leul pierdea 2,2 pro­cente în faţa euro. Referinţa afişată de Banca Naţională a României (BNR) în ultima zi a anului a fost de 4,66 lei/euro, cu 40 de bani peste cursul mediu din 2009, când PIB-ul se prăbuşea cu 7,1%. În acest an, deşi mai modestă, creşterea economică a României este prognozată să fie peste cea din UE. Chiar şi aşa, ana­liştii CFA (Chartered Financial Analyst, organizaţie care reuneşte profe­sioniştii din domeniul economic şi financiar) se aşteaptă ca un euro să valoreze peste 4,7 lei până la finalul anului. De ce?

O parte dintre motive pornesc de dincolo de graniţele ţării şi au fost des­crise de presa internaţională drept fuga investitorilor către meleaguri mai „si­gure“. În încercarea de a încuraja revenirea creşterii economice, marile bănci centrale din lume au dat drumul tiparni­ţelor de bani. Aşa-numitele programe de „relaxare cantitativă“ (QE) au ieftinit atât de mult dolarul şi euro încât dobânzile au ajuns să fie negative. Cu alte cuvinte, investitorii primeau bani pentru a împrumuta bani. Acum însă, bancherii centrali au început sau şi-au anunţat in­tenţia de a se retrage din piaţă. Conse­cinţa? Scumpirea banilor.

Citiţi continuarea articolului pe www.newmoney.ro

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite