Cursul de schimb a închis şedinţa de tranzacţionare uşor peste 4,46 lei/euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Euro se vindea astăzi la casele de schimb cu peste 4,48 lei FOTO Adevărul
Euro se vindea astăzi la casele de schimb cu peste 4,48 lei FOTO Adevărul

Cotaţiile monedei naţionale fluctuau uşor peste 4,46 lei/euro, după ce la jumătatea zilei cursul a urcat aproape de 4,48 lei/euro, ca urmare a deciziei preşedintelui Băsescu de a respinge memorandumul cu Fondul Monetar Internaţional.

În jurul orei 16:30, schimburile se realizau la 4,4600 - 4,4620 lei/euro, cu circa 2,6 bani peste nivelurile de la aceeaşi oră de luni, de 4,4340 - 4,4355 lei/euro.

La deschiderea şedinţei interbancare, euro a fost cotat la 4,4420 - 4,4450 lei, iar în prima parte a zilei cursul a urcat până la un maxim de 4,4780 lei/euro pe piaţa interbancară, pe rulaje în creştere, potrivit dealerilor, care spun că jucătorii mizau pe deprecierea leului pe termen scurt, ca urmare a suspendării acordului cu FMI.

Majoritatea economiştilor apreciază că amânarea aprobării primei evaluări a acordului cu FMI va avea un impact limitat asupra pieţelor financiare, inclusiv pentru faptul că înţelegerea este de tip preventiv, iar măsurile fiscale sunt deja aprobate, iar investitorii se aşteaptă ca România să respecte angajamentele.

Preşedintele Traian Băsescu a anunţat, luni seară, că a decis să nu aprobe memorandumul cu FMI, din cauza accizei de 7 eurocenţi la carburanţi. El a cerut Guvernului să caute alte măsuri de compensare, în principal prin eliminarea cheltuielilor suplimentare destinate autorităţilor locale, altele decât co-finanţarea proiectelor realizate cu fonduri UE.

Fondul Monetar Internaţional (FMI) a anunţat marţi dimineaţă că aşteaptă ca autorităţile române să decidă dacă doresc să modifice măsurile necesare pentru a atinge ţinta de deficit bugetar pe 2014 înainte de a transmite memorandumul Consiliului Executiv al instituţiei financiare internaţionale.

Preşedintele Traian Băsescu se întâlneşte marţi, la ora 17.00, cu premierul Victor Ponta, cu guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, cu vicepremierul Daniel Chiţoiu şi cu ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea.

BNR a publicat marţi un curs de referinţă în creştere, la 4,4684 lei/euro, reprezentând cel mai ridicat nivel din ultimele două luni şi jumătate.

Rata de schimb afişată marţi este cu 3,25 bani peste nivelul de luni, de 4,4359 lei/euro. Un curs superior, de 4,4711 lei/euro, a fost anunţat de banca centrală pe 25 septembrie.


Economiştii cred că întreruperea negocierilor cu FMI este o „falsă criză”, dar ar putea avea efecte pe termen mai lung. Amânarea aprobării primei evaluări a acordului cu FMI va avea un impact limitat asupra pieţelor financiare, inclusiv pentru faptul că înţelegerea este de tip preventiv, iar măsurile fiscale sunt deja aprobate. De asemenea, investitorii se aşteaptă ca România să respecte angajamentele, apreciază economiştii-şefi ai unor bănci comerciale.

Oficial european: Treaba voastră ce faceţi cu FMI, important e să respectaţi recomandările Consiliului UE. România trebuie să respecte recomandările Consiliului UE privind reformele structurale şi măsurile bugetare, indiferent dacă semnează sau nu Memorandumul cu FMI, a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, purtătorul de cuvânt al comisarului Olli Rehn, Simon O'Connor.

Ponta şi Băsescu se întâlnesc la ora 17.00. La discuţii mai participă Mugur Isărescu şi Liviu Voinea şi Daniel Chiţoiu. Premierul Victor Ponta i-a propus preşedintelui Traian Băsescu o întrevedere pe tema memorandumului cu FMI şi a proiectului de buget pe 2014, la care să participe atât guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, cât şi ministrul Finanţelor, Daniel Chiţoiu, şi ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea. Traian Băsescu a acceptat o întrevedere la ora 17.00

Ponta: România pierde 150 de milioane de lei pe lună ca urmare a acestei „supărări“ a lui Băsescu. E vorba de cofinanţarea suplimentară la proiecte UE. Premierul Victor Ponta a declarat, marţi, că România pierde 150 de milioane de lei pe lună ca urmare a faptului că preşedintele Traian Băsescu refuză să semneze Memorandumul cu Fondul Monetar Internaţional (FMI), banii reprezentând cei 10% în plus pentru cofinanţare de la Uniunea Europeană (UE).

FMI monitorizează evoluţiile din România şi aşteaptă o decizie a autorităţilor dacă vor să schimbe politicile economice. Fondul Monetar Internaţional (FMI) monitorizează evoluţiile din România şi aşteaptă ca autorităţile să decidă dacă vor să modifice politicile necesare pentru a asigura ţinta de deficit stabilită, se arată într-o declaraţie a reprezentaţilor Fondului Monetar Internaţional (FMI), în urma refuzului preşedintelui Traian Băsescu de a semna memorandumul cu instituţiile financiare internaţionale.

Cursul de schimb a atins nivelul maxim al ultimelor două luni, după ce Băsescu a anunţat că respinge memorandumul cu FMI. Euro a ajuns 4,4684 lei la BNR. Cursul de schimb a urcat peste 4,45 lei/euro în prima oră a şedinţei interbancare de marţi, într-o piaţă cu volume medii de tranzacţionare, după ce preşedintele Traian Băsescu a anunţat, luni seară, că a decis să nu aprobe memorandumul cu FMI, din cauza accizei de 7 eurocenţi la carburanţi.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite