Cum a reuşit Fiscul din Bulgaria să impoziteze fotografii şi lăutarii de la nunţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fiscul din Bulgaria reuşea încă acum un deceniu să impoziteze veniturile obţinute la nunţi de către fotografi şi cântăreţi, dar printr-o modalitate diferită faţă de cea a Fiscului românesc.

Consultantul fiscal Gabriel Biriş povesteşte o discuţie pe care a avut-o cu şeful Fiscului din Bulgaria, în urmă cu câţiva ani, în care acesta i-a explicat cum a reuşit impozitarea veniturilor obţinute din nunţi/botezuri/cumetrii de către cântareţi, fotografi, crâşmari, etc.

„S-au apucat să strângă informaţiile de care aveau nevoie direct de la «performing artists». Au făcut mystery shopping, au văzut cât costă să angajezi artistul, au văzut care e gradul de încărcare. Au trimis oameni la nunţi să vadă cât câştigă şi din «dedicaţii». După care au comparat estimările lor cu declaraţiile lor şi s-au dus să îi controleze (nu la nuntaşi, ci la artişti).

Le-au pus în faţă două variante: (i) plătesc de bună voie şi ajută Fiscul în a comunica despre importanţa plăţii impozitelor sau (ii) îi execută silit şi le fac şi plângeri penale pentru evaziune. Cei mai multi au mers pe prima variantă (mai ales că bulgarii au impozite mici, 10%)”, povesteşte Biriş.

Potrivit lui, zarva privind „impozitarea nunţilor” din România a fost generată din nou de „modul în care ANAF a înţeles să îşi facă treaba: s-au apucat să solicite informaţii de la beneficiarii serviciilor, încurajând delaţiunea”. Puteau face altfel? Evident, da, spune Biriş.

El susţine că această cale pe care a ales-o ANAF este o strategie de tipul „mult zgomot, puţine rezultate.

Consultantul mai spune că România are şi o lege care împiedică conformarea voluntară, o lege care interzice plăţile cash peste un anumit nivel, nivel care nu ţine cont de realitatea de pe teren. „Realitatea e că plata restaurantului şi a formaţiei se face cash, după nuntă, din dar. Ce să facă crâşmarul? Să nu ia banii cash şi să se rişte să nu îi mai vadă? Sau să nu dea bon ca să nu ia amendă că a încasat cash?”, conchide Biriş.

ANAF a început să trimită tinerilor căsătoriţi solicitări ca aceştia să declare ce relaţii economice au avut cu PFA, firme sau persoane fizice care le-au furnizat servicii de fotografie, muzică pentru petrecere şi restaurant. Fiscul solicită nume de persoane/firme, numere de telefon, adrese şi intermediari.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite