Cum încearcă dezvoltatorii imobiliari să fenteze taxa pe lăcomie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Santier de constructii FOTO 123 RF

Dezvoltatorii imobiliari din România poartă discuţii direct cu băncile-mamă pentru obţinerea de împrumuturi cu valori mari, pentru a evita aplicarea taxei bancare impuse de OUG 114.

„Taxa pe lăcomie“, cum a fost denumită iniţial în OUG 114, este de trei ori mai mică în varianta acceptată la sfârşitul lunii martie, comparativ cu modelul propus în decembrie 2018. Acum, băncile româneşti trebuie să suporte o taxă de 0,4% din valoarea activelor şi pot obţine reducerea la jumătate a acesteia, dacă respectă anumite condiţii. În varianta iniţială, când taxa era de 1,2%, în afară de câteva bănci cu activitate mai semnificativă, restul intrau pe pierdere şi ar fi trebuit să împingă acest cost suplimentar către clienţi.

 „Tranzacţiile pe care am lucrat s-au deblocat după modificarea taxei. Clienţii ne întreabă dacă această taxă se va adăuga marjei. Răspunsul este că depinde de valoarea finanţării şi de relaţia cu banca. Acest cost poate fi împărţit sau chiar suportat de bancă. În domeniul finanţărilor imobiliare a apărut un apetit pentru acordarea de credite din alte state membre UE, mai ales de la băncile care fac parte din grupuri internaţionale. Pentru credite cu valoare mare sunt discuţii intense de acordare a lor direct de către banca-mamă, situaţie în care nu s-ar mai aplica această taxă“, a declarat Alexandra Smedoiu, partener servicii fiscale în cadrul companiei de consultanţă şi audit Deloitte, potrivit profit.ro.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite