Cine şi cum trebuie să completeze în 2016 declaraţia pentru calculul impozitului pe locuinţe

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În  Monitorul Oficial Partea I, nr. 972, au fost publicate formularele pentru declaraţia pentru calculul impozitului pe locuinţe, declaraţii de impunere ce trebuie depuse la direcţiile de specialitate ale primăriilor pentru cazul în care se desfăşoară activităţi economice.

În acest an, cei care deţin un imobil şi desfăşoară activităţi economice trebuie să depună această declaraţie nu mai târziu de 31 martie, potrivit www.avocatnet.ro.

Noul Cod fiscal prevede ca de la 1 ianuarie 2016, impozitul pe locuinţe se va calcula în funcţie de destinaţia acesteia (rezidenţială sau nerezidenţială).

Noul Cod fiscal şi modificările la calculul impozitului pe clădiri

Dacă impozitul pe clădiri este achitat în două rate egale, până la 31 martie şi respectiv 30 septembrie. Administraţiile locale pot acorda o bonificaţie de până la 10% din suma datorată, dacă suma datorată este plătită integral până pe 31 martie.

Înainte de a trece la completarea dclaraţiilor de impozitare trebuie să stabiliţi cu exactitate dacă acea locuinţă este doar sediul scriptic formal al persoanei juridice sau al PFA-ului, sau este locul unde se desfăşoară activităţi economice, respectiv, acolo sunt primiţi clienţi sau sunt activităţi lucrative.

Pentru situaţia în care la adresa poştală a clădirii este înregistrat un domiciliu fiscal al unui operator economic, dar nu se desfăşoară nicio activitate economică, contribuabilul, persoană fizică, va declara pe proprie răspundere acest lucru. AStfel impozitul va fi cel stabilit pentru clădiri rezidenţiale.

Dacă nu este vorba de vreo activitate economică, atunci NU se depune declaraţia de impozitare majorată, ca persoană fizică deţinătoare a apartamentului.

Dacă nu este folosită întreaga suprafaţă a locuinţei în activităţi economice, atunci proprietarul va depune o declaraţie în care va specifica încăpera sau suprafaţa din acea locuinţă utilizată în activităţi economice.

Trebuie specificat că nu este foarte clar definit în Codul fiscal termenul de „activitate economică”: tot ce nu este activitate rezidenţială, de locuit. Astfel, o clădire folosită pentru prestări de servicii, livrări de bunuri este considerată ca fiind folosită pentru o activitate economică.

Aceasta cuprinde o gamă foarte largă de activităţi, cum ar fi: serviciile prestate de cabinetele de consultanţă fiscală, de audit, de contabilitate sau cabinetele notariale, şi nu numai activităţile independente. Mai intră aici: frizerii, reparaţii, service şi altele.

Cum se completează formularul ce trebuie completat de persoanele fizice ce deţin o clădire şi o utilizează în scopuri nerezidenţiale (economice)?

Diferenţa majoră faţă de vechea legislaţie este alegerea tipului de clădire pentru care datorează impozit, bifând una dintre variante: clădire rezidenţială, nerezidenţială sau clădire cu destinaţie mixtă. Astfel, persoanele fizice îşi vor asuma desfăşurarea unei activităţi economice în respectiva locuinţă, şi spaţiul destinat respectivei afaceri, după caz.

Trebuie avut în vedere că modelul formularului este prevăzut pentru maximum trei coproprietari ai unei locuinţe. Dacă numărul acestora este mai mare, se va completa o nouă declaraţie.

În continuare, se completează dotările clădirii necesare calcului impozitului aferent. Astfel, pentru clădirile rezidenţiale, adică cele cu destinaţie de locuinţă, cetăţenii vor completa, într-un tabel, date referitoare la condiţiile de dotare cu instalaţii de apă, canalizare şi electrice, atât pentru clădiri, cât şi pentru construcţii anexe sau construcţii la subsol, demisol sau mansardă, după caz.

Mai departe, contribuabilii vor specifica suprafaţa utilă, în metri pătraţi, precum şi suprafaţa construită desfăşurată a respectivei clădiri (tot în metri pătraţi).

Dacă la adresa poştală a clădirii este înregistrat un domiciliu fiscal al unui operator economic care desfăşoară activitate economică, iar cheltuielile cu utilităţile sunt în sarcina operatorului economic, contribuabilul va completa câmpul rezervat clădirilor nerezidenţiale (cote cuprinse între 0,2% şi 1,3%, în funcţie de deciziile consiliului local).

Model Formular Impozit Cladiri 2016 Persoane Fizice

Model Formular Impozit Cladiri 2016 Persoane Juridice

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite