Cât câştigă statul din cumpărăturile românilor. Taxele şi impozitele înseamnă cel puţin un sfert din preţurile produselor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Doar o mică parte din banii plătiţi de cumpărători ajung – şi rămân – la producători, restul fiind preluat la bugetul de stat prin taxe şi impozite
Doar o mică parte din banii plătiţi de cumpărători ajung – şi rămân – la producători, restul fiind preluat la bugetul de stat prin taxe şi impozite

Ponderea taxelor şi impozitelor în preţurile produselor din coşul de consum trece de 20% şi poate ajunge la 75-80% în cazul produselor accizabile.

De fiecare dată când cumpărăm câte ceva, pe bonul fiscal apare o cotă de TVA (24% sau, în cazul alimentelor, 9%), dar firmele producătoare şi comercianţii mai dau statului, din aceiaşi bani încasaţi de la cumpărători, şi alte sume reprezentând taxe, contribuţii sociale şi impozite.

Astfel că statul „aspiră“, de fapt, mai mulţi bani din cei pe care îi plătesc românii la cumpărături, în plus faţă de TVA. „Adevărul“ vă prezintă câteva exemple edificatoare în acest sens.

Accizele umflă cel mai mult preţurile

Produsele accizabile, cum sunt carburanţii, alcoolul sau ţigările, prezintă cele mai mari ponderi ale taxelor în preţul final.

În cazul carburanţilor, această pondere este de 60% pentru că, pe lângă impozitele pe profit şi salarii, la care se adaugă TVA şi contribuţiile sociale aferente salariilor la angajaţi, producătorii mai plătesc şi accize.

Altfel spus, din cei aproximativ 6 lei pe care-i plătesc şoferii pentru fiecare litru de benzină sau motorină, între 3,5 şi 4 lei se duc la bugetul de stat.

În cazul băuturilor alcoolice, ponderea taxelor este de 40% pentru vin şi bere (cu accize foarte mici sau zero) şi urcă spre 65%-75% în cazul spirtoaselor.

Dar cea mai mare pondere se regăseşte la ţigări, unde taxele reprezintă 80% din preţul final.

„La produsele accizate nu vorbim despre aritmetică simplă, ci despre un sistem mixt de taxare format din acciza fixă şi cea ad valorem, acciza plătită pe TVA (singura excepţie de la regula conform căreia nu se plăteşte taxă la taxă), care acţionează ca factor de multiplicare din cauza componenţei procentuale, la care se adaugă influenţa cursului anual de schimb la care s-a calculat acciza.
Acciza totală are o parte fixă exprimată în euro, indiferent de marcă sau preţ, şi una variabilă, procent din preţul de vânzare.
Aproape 80% din preţul unui pachet de ţigarete reprezintă taxe plătite la bugetul de stat“, arată reprezentanţii industriei tutunului.

Ponderi minime la mâncare şi haine

Scăderea TVA la alimente a dus la o reducere semnificativă a ponderii taxelor în preţul final, spun specialiştii din acest domeniu.

„În industria alimentară, Taxa pe Valoarea Adăugată a avut cea mai mare pondere în preţ, celelalte componente fiscale fiind de cel mult 20%, astfel că scăderea cotei de TVA la 9% din 1 iunie a redus mult din această povară“, ne-a declarat Ştefan Pădure, preşedintele Asociaţiei pentru Promovarea Alimentului Românesc.

De asemenea, o pondere de 20-25% a taxelor este întâlnită şi la preţurile articolelor de îmbrăcăminte şi încălţăminte, potrivit prim-vicepreşedintelui Federaţiei Patronale din Industria Uşoară, Mihai Păsculescu.

În cazul cafelei, această pondere – calculată recent de compania PricewaterhouseCoopers – este de 30%.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite