Bogaţii devin mai bogaţi, iar săracii tot mai săraci. Inegalităţile din România sunt la cel mai înalt nivel de când am intrat în UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Inegalităţile dintre bogaţii şi săracii români a ajuns în 2015 la cel mai înalt nivel de când ţara noastră s-a alăturat Uniunii Europene, în condiţiile în care cei mai bogaţi 20% din români câştigă de opt ori mai mult decât cei mai săraci 20%, arată datele instituţiilor europene, care ilustrează o adâncire puternică a inegalităţilor în perioada de după criza economică.

Comisia Europeană aprecia recent că România a făcut progrese substanţiale pentru reducerea sărăciei, cu toate că ţara noastră conduce în continuare în topul celor mai sărace ţări din Europa.

Cele mai mari inegalităţi                               

România este, de departe, ţara europeană cu cele mai mari inegalităţi între bogaţi şi săraci. Cei mai bogaţi 20% din români aveau în 2015 venituri de 8,3 ori mai mari decât cele ale celor mai săraci 20% din români. Spre comparaţie, în Slovacia, acest raport al veniturilor este mai mic de patru, adică cei mai bogaţi câştigă doar de patru ori mai mult decât cei mai săraci.

Media Uniunii Europene este, de asemenea, ridicată, bogaţii având venituri de 5,2 ori mai mari decât cei mai săraci 20% din europeni.

Cea mai rea situaţie de când am intrat în UE

Dacă la doi ani după criza economică din 2008, raportul inegalităţilor scăzuse la un nivel minim al ultimului deceniu, de 6,1 între veniturile bogaţilor şi săracilor, după acest an inegalităţile au început din nou să crească. Bogaţii au devenit tot mai bogaţi, săracii au ajuns din ce în ce mai săraci.

Aşadar, inegalitatea a crescut pentru cinci ani la rând, pentru ca în 2015 să ajungă la un maxim de când ţara noastră a intrat în Uniunea Europeană. Datele Eurostat, institutul european de statistică, colectate anul acesta şi valabile pentru anul 2015, arată că raportul între veniturile celor mai bogaţi 20% şi ale celor mai săraci 20% a crescut, în România, la 6,2 în 2011, 6,6 în 2012, 6,8 în 2013, 7,2 în 2014, ca să ajungă în 2015 la 8,3, un nivel chiar mai mare decât cel din 2007, când era de 8.

Categoriile sociale cele mai afectate de sărăcie sunt tinerii, familiile cu copii, persoanele cu dizabilităţi, persoanele de etnie romă şi populaţia rurală.

Statele care înregistrează un produs intern brut (PIB) per capita mai mic au, de regulă, o inegalitate mai mare a veniturilor, însă această tendinţă explică doar parţial situaţia din România, arată Comisia Europeană. Nivelul ridicat de inegalitate este cauzat şi de efectele redistributive în scădere ale sistemului de taxe şi este accentuat de diferenţele mari existente între mediul rural şi cel urban.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite