BNR „urechează“ băncile pentru cazurile în care clienţii descoperă la scadenţa depozitelor că au mai puţini bani în cont decât atunci când le-au constituit

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Banca Naţional a României (BNR) solicită băncilor să adopte măsuri dacă există situaţii în care, din cauza scăderii dobânzilor şi majorării comisioanelor, deponentul retrage din depozite la termen mai puţini bani decât a plasat la constituire, invocând riscul reputaţional şi mediatizarea fenomenului.

„La nivelul Băncii Naţionale a României s-au primit o serie de sesizări care vizează aspecte privind modalitatea prin care unele instituţii de credit procedează la modificarea dobânzilor bonificate la sursele atrase la termen de la populaţie în sens descrescător concomitent cu majorarea nivelului comisioanelor practicate generând, astfel, situaţii în care suma care revine deponentului (depozit plus dobândă aferentă) la momentul lichidării este sub valoarea depozitului la data constituirii. Mai mult, astfel de informaţii au fost intens mediatízate“, se arată în circulara trimisă de BNR în sistemul bancar, şi cirată de Mediafax.

Banca centrală a solicitat conducerilor instituţiilor de credit să ia măsuri pentru remedierea acestor situaţii şi să le comunice până la finele acestei luni.

Comisioanele „mănâncă“ economisirea

BNR a reluat de la mijlocul anului trecut reducerea treptată a dobânzii, dar băncile comerciale au redus în special dobânzile la depozite şi nu neapărat la credite.

Spre finalul anului trecut şi la începutul acestui an, când banca centrală a lăsat mai multă lichiditate în piaţă, dobânzile interbancare au coborât la minime istorice.

În condiţiile unor dobânzi între 2% şi 4,25% pe an la depozitele cu scadenţă la trei luni, dobânda încasată la un depozit de 1.000 de lei este de cele mai multe ori mai mică decât comisioanele de administrare lunare stabilite de unele bănci. În cazul în care deponentul nu retrage suma la data de scadenţă, majoritatea băncilor aplică un comision de 0,5%.

La începutul acestui an, mai multe publicaţii din presa centrală au relatat despre produse de economisire în care la scadenţă deponenţii retrag sume mai mici decât au depus.

Mai puteţi citi:

În Fondul de garantare a depozitelor bancare se află circa 182 milioane de lei

Pe parcursul anului 2013 mijloacele financiare ale Fondului destinate garantării depozitelor persoanelor fizice în sistemul bancar din Republica Moldova s-au majorat cu circa 32 de milioane de lei şi constituiau la începutul acestui an 181,5 milioane de lei.

Creditarea a mai scăzut o dată: în 2013 a consemnat un declin de 3,3% faţă de 2012

Soldul creditului neguvernamental s-a redus anul trecut cu 3,3%  sau 4,4% în termeni reali, faţă de 2012, pe fondul diminuării componentei în valută cu 5,7% şi a majorării cu 0,7% a celei în lei, potrivit datelor Băncii Naţionale a României (BNR), citate de Mediafax.

Ce câştiguri aduc depozitele bancare constituite la început de an

Cele mai mari dobânzi oferite de bănci pentru economiile populaţiei în lei depăşesc cu puţin pragul de 5% pe an doar în cazul scadenţelor de 9 sau 12 luni.

Românii au economisit 4,2 miliarde de lei şi 700 de milioane de euro în 2013

Cetăţenii români au încercat şi în ultimul an să economisească bani, reuşind, potrivit datelor furnizate de Banca Naţională a României să aibă depozite de peste 4,2 miliarde de lei faţă de noiembrie 2012, precum şi depozite în valută de aproape 700 milioane de euro, informează Ziarul Financiar.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite