BCR va ataca legea dării în plată la Curtea Constituţională, după ce va produce efecte, dacă nu o vor face alţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele BCR susţine că că banca poate ataca consituţionalitatea legii numai după ce aceasta produce efecte, însă instituţia va decide calea de atac la momentul respectiv FOTO Adevărul
Preşedintele BCR susţine că că banca poate ataca consituţionalitatea legii numai după ce aceasta produce efecte, însă instituţia va decide calea de atac la momentul respectiv FOTO Adevărul

BCR va ataca legea dării în plată privind aspecte de neconstituţionalitate, după ce actul normativ va produce efecte, dacă alţi „jucători“ care pot cere verificarea constituţionalităţii nu o vor face până la acel moment, a declarat preşedintele instituţiei de credit, Sergiu Manea.

„Este foarte clar că, până ce legea dării în plată îşi va produce efecte, ar fi foarte important ca, din punct de vedere constituţional, jucătorii care pot cere verificarea constituţionalităţii legii înainte ca aceasta să producă efecte să o facă. În cazul în care decizia acestor actori va fi să nu verifice constituţionalitatea, o vom face noi, iar constituţionalitatea după ce legea produce efecte presupune un litigiu între doi subiecţi“, a afirmat Manea, potrivit News.ro.

El a menţionat că banca poate ataca consituţionalitatea legii numai după ce aceasta produce efecte, însă BCR va decide calea de atac la momentul respectiv. Manea nu este de acord din start cu o astfel de lege, indiferent de criteriile pe care le prevede pentru o persoană care poate da băncii imobilul pe care l-a cumpărat prin credit şi pentru care nu mai poate plăti ratele.

„Orice lege care intervine şi modifică fundamental condiţiile de desfăşurare a relaţiilor dintre doi subiecţi de drept privat este o lege pe care noi o vom respinge din principiu. Bineînţeles, acţionăm în România şi suntem o bancă care va acţiona cu respectarea legii în orice moment, aşa că o vom face, indiferent de modul în care pachetul de legi cu impact asupra sistemului bancar va arăta“, a precizat preşedintele BCR, potrivit News.ro.

El a adăugat astfel că sunt irelevante prevederile legii privind plafonul creditului la 250.000 de euro, aplicarea pentru o casă sau un teren, motivând că intervenţia legală în derularea unui contract dintre două părţi este greşită fundamental.

Manea a admis că, după aplicarea dării în plată, oferta de creditare a băncii va avea, cel mai probabil, parametrii de risc modificaţi, în funcţie de forma finală a legii.

În condiţiile în care e foarte probabil ca avansurile cerute de bănci pentru creditele ipotecare să crească substanţial, cei care se vor putea împrumuta vor fi tinerii, prin programul „Prima Casă“, având în vedere că programul a fost exceptat de la darea în plată, şi persoanele care au relativ mulţi bani, în timp ce clasa de mijloc va fi „lovită“.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite