Bancherii: Nu suntem de acord cu legea dării în plată în această formă, cerem sesizarea Curţii Constituţionale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consiliul Patronatelor Bancare din România (CPRB) respinge legea dării în plată în forma aprobată miercuri de deputaţi, care urmează să se aplice şi contractelor în derulare, inclusive debitorilor aflaţi în executare silită, astfel că solicit instituţiilor abilitate să sesizeze Curtea Constituţională pentru verificarea actului normative.

„Nu suntem de acord cu această formă a legii din mai multe puncte de vedere, care ţin de plafoane, de extinderea aplicabilităţii la mai multe tipuri de imobile. În creditul respectiv debitorul poate să fi cumpărat mai multe imobile şi să poată da în plată cu condiţia ca împrumutul principal să fi fost pentru achiziţionarea imobilului în care locuieşte“, a declarat Bogdan Preda, director executiv Relatii Publice şi Instituţionale în cadrul CPRB, potrivit News.ro.

CPRB cere instituţiilor abilitate să sesizeze Curtea Constituţională a României pentru a verifica constituţionalitatea prevederilor legii dării în plată. Patronatele bancare amintesc că Guvernul, Ministerul Justiţiei şi Consiliul Superior al Magistraturii au transmis o serie de aspecte de neconstituţionalitate, precum încălcarea principiului neretroactivităţii legii civile, asupra procedurilor de executare finalizate sau în desfăşurare, încălcarea dreptului la proprietate private şi discriminarea creditorilor ipotecari în raport cu alţi creditori.

CPRB menţionează, în ceea ce priveşte posibilitatea ca băncile să atace aspecte de neconstituţionalitate, că decizia aparţine fiecărei bănci comerciale în parte, iar acţiunea trebuie făcută la nivel individual, nemfiind posibilă la nivel de patronat.

Preda a atenţionat că băncile trebuie să se uite la portofoliile proprii şi să-şi provizioneze creditele de până la 250.000 de euro, plafon prevăzut de legea dării în plată, astfel că expunerea poate fi mai mică sau mai mare, în funcţie de dimensiunea portofoliului pe segmentul respective.

Legea dării în plată a fost votată miercuri, în plenul Camerei Deputaţilor, cu aproape unanimitate de voturi, Camera fiind for decizional. În urmă cu o săptămână, Comisia Juridică a Camera Deputaţilor a votat exceptarea programului Prima Casă din textul Legii privind darea în plată, precum şi stabilirea plafonului pentru suma împrumutată de la bancă pentru achiziţia locuinţei la 250.000 de euro. Legea se va aplica pentru cei care au luat creditul pentru achiziţia unei locuinţe sau a unui teren pe care să se construiască locuinţa, chiar şi în cazul creditelor de nevoi personale cu ipotecă.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite