Avertisment dur al Erste: Dacă OUG 114 rămâne în această formă, vorbim despre Pilonul II la trecut

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ordonanţa 114 este cel mai rău lucru din ultimii 20 de ani din business, iar dacă ea rămâne în această formă, se poate spune că vorbim despre Pilonul II la trecut, susţine Dragoş Neacşu, CEO Erste Asset Management, cel mai mare administrator de fonduri de investiţii din România.

În cadrul emisiunii „În faţa ta”, de la Digi 24, Dragoş Neacşu a spus că vede această ordonanţă drept „un îndemn”: „Nu mai suntem interesaţi de business-ul vostru şi avem alt plan”, a spus el, precizând că nu ştim care este acel alt plan.

Jurnalist: Dacă OUG rămâne aşa cum fost dată la sfârşitul anului trecut, înseamnă sfârşitul sistemului de pensii administrat privat în România?

Dragoş Neacşu: Dacă rămâne în această formă, da. Se poate vorbi de Pilonul II la timpul trecut.

Neacşu a mai spus că, pe aceste reguli, nu ar fi nicio justificare pentru administratorii de fonduri de pensii private din piaţă ca ei să continue să inveastească. „Nu mai este o afacere”, spune Neacşu.

El mai susţine că există soluţii numai până în 30 iunie.                   

„Actuala legislaţie, anterioară OUG-ului, deci legile de funcţionare ale fondului administrat privat Pilonul II si Pilonul III, care există din 2006, prevede un mecanism, câtă vreme mai există the last man standing (ultimul om în picioare, n.r.), câtă vreme mai există măcar un jucător care poate prelua, rând pe rând, activele tuturor celor care se retrag. Dacă şi ultimul jucător, până în 30 iunie, decide să lichideze voluntar acest business, din considerente pe care le-am enunţat deja (obligaţia de a aduce capital social semnificativ, n.r.) suntem în „No man's land”, suntem într-un teritoriu în care nu există nicio regulă, nu există nimic aplicabil.

Neacşu susţine că statul nu are cum să ia banii din conturile oamenilor, iar dacă administratorii dispar „trebuie să ne punem întrebarea cine va veni în loc, ce instituţie poate să preia efortul”.

Întrebat cine ar putea veni în loc, el a spus că foarte puţine instituţii. „Nu mă pot gândi, în momentul de faţă, decât la instituţii de tip bancar, care există în acest moment”, a declarat Neacşu.

Portiţă de salvare

Dragoş Neacşu a mai precizat că „în cele din urmă a apărut dialogul, în ultimele două săptămâni” şi există încă posibilitatea, cel puţin teoretică, în care cel mai important paragrad din această ordonanţă, care produce tot deranjul, această probabilitate de retragere a administratorilo, acea cerinţă a administratorilor de a majora capitalul social, să fie schimbată de la tot orizontul de timp strict numai la precedentul an calendaristic.

„Se reduc practic de 10 ori cerinţele de capital, ceea ce este mai rezonabil şi se câştigă un timp pentru un dialog real şi vizavi de celelalte componente. Este ceea ce Coaliţia pentru Dezvoltarea României a pus pe masă”, a spus el.

„Am devenit ţinte, suntem suspecţii de serviciu”

Dragoş Neacşu a precizat că, în ceea ce priveşte fondurie de pensii, nu a existat niciun fel de argumentaţie de ce a trebuit o ordonanţă de urgenţă.

„Am devenit ţinte, ne simţim ca nişte ţinte, fără să fi provocat în niciun fel. Suntem suspecţii de serviciu. Într-un fel sau altul suntem străini, reprezentăm interese străine, suntem împotriva nu ştiu a ce. Suntem trataţi cu ostilitate, nu am fost consultaţi la o grozăvie ca asta care schimbă fundamental regulile jocurilor. Este cel mai mare pas înapoi din punctul de vedere al civilităţii unui dialog. Este cel mai rău lucru pe care l-am trăit în ultimii 20 de ani de cât suntem în business. Dacă această ordonanţă nu va fi modificată, vom plăti cu toţii preţul unor plecări importante din ţară şi nu vorbim numai despre companii, ci şi despre oameni”, a mai spus Neacşu.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite