Atenţie, fermieri: vineri e ultima zi de depunere a crererii de finanţare UE pentru modernizarea exploataţiilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pentru modernizarea unei unităţi de procesare a laptelui puteţi obţine până la trei milioane de euro
Pentru modernizarea unei unităţi de procesare a laptelui puteţi obţine până la trei milioane de euro

Doar până la 18 ianuarie 2013, ora 12.00, se mai pot depune proiecte pentru cumpărarea de utilaje şi tehnologii noi, sere, irigaţii sau maşini agricole, în cadrul Măsurii 112 „Modernizarea Exploataţiilor Agricole“. Pentru cealaltă Măsură aflată în derulare – 123 „Creşterea Valorii Adăugate a Produselor Agricole“ – termenul-limită a fost devansat la 1 februarie 2013, ora 12.00.

În aceste zile mai sunt încă deschise două sesiuni de depunere a proiectelor cu finanţare europeană pentru două piloane importante ale programelor comunitare destinate fermierilor. Este vorba despre Măsura 121 „Modernizarea Exploataţiilor Agricole“ şi Măsura 123 „Creşterea Valorii Adăugate a Produselor Agricole şi Forestiere“.

Pentru Măsura 121, termenul-limită de depunere a cererilor de finanţare este 18 ianuarie, iar pentru Măsura 123 – 1 februarie 2013.

Mai întâi investiţia, apoi rambursarea

Cel mai important de ştiut este că şi aici, ca în toate programele cu finanţare de la UE, se va aplica principiul potrivit căruia beneficiarul efectuează mai întâi investiţia, după care Comisia Europeană îi va deconta cheltuielile pe care le consideră eligibile, potrivit criteriilor prevăzute în Ghidul Solicitantului.

Proiectele se depun la Oficiile Judeţene de Dezvoltare Rurală.

eligibil

Ce puteţi cumpăra

** În cadrul Măsurii 121, fermierii pot efectua cheltuieli eligibile (decontabile) cumpărând tot ce este necesar pentru aplicarea de tehnologii noi, cum ar fi instalaţiile de muls, utilajele de procesare a furajelor, maşinile agricole (inclusiv tractoare şi combine), amenajarea de sere sau drumuri de acces, înfiinţarea de plantaţii noi, echipamente apicole etc.

** În cadrul Măsurii 123 se pot achiziţiona mijloace de transport specializate (izoterme, frigorifice etc.) sau se pot executa lucrări de infrastructură pentru exploataţie, construcţii noi sau modernizări la cele existente etc.

În cadrul ambelor măsuri se pot efectua şi cheltuieli necorporale, cum ar fi achiziţionarea de licenţe, brevete, patente sau plata unor taxe către arhitecţii ori inginerii care participă la dezvoltarea proiectului finanţat.

Pentru a beneficia de un punctaj cât mai bun în evaluarea proiectelor, fermierii ar trebui să se asocieze şi să-şi orienteze investiţiile în aşa fel încât să fie cât mai aproape de obiectivele Măsurilor amintite, respectiv aducerea la zi a gradului de modernizare şi a creşterii valorii adăugate în exploataţiile agricole.

Cofinanţare de cel puţin 50%

Maximul finanţării pe care o puteţi obţine pentru un proiect este de 1,6 milioane de euro în cadrul Măsurii 121 şi de 3 milioane de euro în Măsura 123. Partea din finanţare care îi revine beneficiarului porneşte de la 75% şi poate coborâ până la 50%. Asta înseamnă că din totalul sumei investite pentru proiect puteţi obţine (ca decontare a cheltuielilor eligibile) între 25% şi 50% din sumele alocate.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite