Asigurarea obligatorie a locuinţei se va emite electronic din luna octombrie. Măsura vrea să simplifice emiterea poliţelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Poliţa de asigurare obligatorie a locuinţei împotriva dezastrelor naturale se va emite electronic începând cu luna octombrie, iar documentul nu va mai trebui semnat de către asiguraţi, potrivit unei norme emise de către Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), scrie Avocatnet.ro.

Norma ASF nr. 35/2016 pentru modificarea şi completarea Normei ASF nr. 7/2013 privind forma şi clauzele cuprinse în contractul de asigurare obligatorie a locuinţelor împotriva cutremurelor, alunecărilor de teren şi inundaţiilor a fost publicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 654 din 25 august şi va intra în vigoare în 60 de zile de la apariţie, adică din 24 octombrie, arată sursa citată.

Emiterea poliţei PAD, cu care se face dovada asigurării obligatorii a locuinţei împotriva cutremurelor, alunecărilor de teren şi inundaţiilor, se va face în sistem electronic, se arată în noul act normativ. Totodată, semnătura persoanei asigurate nu va mai fi necesară pe acest document. Potrivit notei de fundamentare ce a însoţit Norma nr. 35/2016 în forma sa de proiect, reprezentanţii ASF precizează că aceste măsuri sunt luate pentru simplificarea, din punct de vedere operaţional, a emiterii poliţelor.

Reamintim, numărul poliţelor de asigurare obligatorie a locuinţelor împotriva dezastrelor naturale – cutremure, inundaţii şi alunecări de teren - a atins un nou nivel-record la finalul lunii iulie, de 1,737 milioane de contracte, însă acestea reprezintă mai puţin de 20% din totalul locuinţelor din România, potrivit datelor publicate de Pool-ul de Asigurare împotriva Dezastrelor Naturale (PAID).

Potrivit datelor ultimului recensământ, din 2011, în România sunt 8,72 milioane de locuinţe. 

Cele mai multe contracte de asigurare împotriva dezastrelor naturale sunt încheiate în judeţele cu o economie dezvoltată, cu o piaţă imobiliară în dezvoltare, unde multe locuinţe sunt cumpărate pe credit, instrument de finanţare care impune o asigurare facultativă a imobilului şi, implicit, prin lege, o asigurare obligatorie. Astfel, la ni8vel naţional, cele mai multe poliţe sunt încheiate în Bucureşti (327.733 de asigurări), în Timiş (90.543), Prahova (75.875), Cluj (68.553) şi Constanţa (68.096). Peste 50.000 de asigurări PAD se mai înregistrează în judeţele Braşov, Ilfov, Iaşi şi Bacău. 

La polul opus, cele mai puţine poliţe PAD se înregistrează în Mehedinţi (12.422 de asigurări la sfârşitul lunii iulie), Călăraşi (13.671), Giurgiu (13.833), Gorj (14.584) şi Ialomiţa (14.717). Mai puţin de 20.000 de poliţe PAD sunt în judeţele Sălaj, Teleorman, Tulcea, Botoşani, Olt, Harghita şi Covasna. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite